Отварање Крагујевачке планинарске стазе Жежељ-Бешњаја - ПЕК Гора

Отварање Крагујевачке планинарске стазе Жежељ-Бешњаја

0

У недељу, 11. октобра 2009. године, отворена је крагујевачка планинарска стаза од Ждраљице преко Жежеља до Бешњаје, коју су током ове године трасирали и планинарским ознакама обележили планинари планинарско-еколошког клуба „ГОРА“ из Крагујевца. На старту, код кафане „Медна“ у Ждраљици окупило се око шездесет учесника акције, планинари домаћини ПЕК „ГОРА“, планинари ПД „Жежељ“, ПАК „Крагујевац“, „Крагуј“ ПИК, извиђачи Крагујевца, еколози, бициклисти, љубитељи природе, као и гости чланови градског већа за омладину, спорт и туризам Бранко Крсмановић и члан градског већа за животну средину, одрживи развој и сарадњу са удружењима Др Срђан Матовић.

После пригодног говора Бранка Крсмановића, стаза је отворена и група учесника је организовано кренула обележеном стазом поред извора и водопада Бук ка врху Жежеља. Са краћим паузама за одмор и разгледање околине, лаганим темпом, група је по идеалном дану за пешачење прошла стазу до Бешњаје, где је домаћин приредио ручак за све учеснике.

Сви су били задовољни стазом и садржајима које је она пружала. Многи су том стазом први пут прошли и с великим усхићењем су откривали интересантна места и пределе којима су пролазили. На многе је велики утисак оставио столетни храст запис у Сабанти, а сви су били пријатно изненађени прелепим амбијентом и дочеком са теглом меда крај Ђурине чесме на Бешњаји.

После пријатног дружења у прелепом дому шумског газдинства ма Бешњаји, који су нам за ову прилику уступили љубазни шумари ЈП „Србијашуме“ из Крагујевца, учесници су задовољни лепо проведеним даном дошли до засеока Дренак, где нас је чекао аутобус и вратио до Крагујевца.

Стаза је уредно обележена планинарским ознакама, тако да је сви заинтересовани могу проћи. Интересантна је за све категорије спортиста чије су активности везане за природу, планинаре, извиђаче, бициклисте, а посебно је погодна за децу школског узраста која се на овим теренима могу упознати са многим појмовима које уче из географије, биологије и екологије.

Све информације и помоћ у вези крагујевачке планинарске стазе можете добити на састанцима ПЕК „ГОРА“ који се сваке среде у 19:00 одржавају у ОШ „Станислав Сремчевић“ и слањем питања на мејл: pekgora@gmail.com .

Скица Крагујевачке планинарске стазе

Скица Крагујевачке планинарске стазе

Ка Бешњаји

Ка Бешњаји

Стари планинарски дом на Жежељу

Стари планинарски дом на Жежељу

Столетни храст "запис"

Столетни храст „запис“

Поглед са стазе према Крагујевцу

Поглед са стазе према Крагујевцу

Код "Ђурине чесме" на Бешњаји

Код „Ђурине чесме“ на Бешњаји


Share.

Нема коментара

Leave A Reply