Нови планинарски сајт!

0

Ево значајне вести за све планинаре:

Драги пријатељи,

Част ми је и задовољство да вас обавестим да је на нашем wеб небу засијао нови сајт – Стазе и Богазе, водич кроз планине Балкана.

http://www.stazeibogaze.info

Не ради се о само још једном у низу планинарских сајтова, већ о реализованој идеји о којој смо и овде на листи расправљали пре мање од месец дана – комплетном географском информационом систему који омогућава настанак базе планинарских трекова Балкана (можда мало преамбициозно, али се искрено надам да ћемо заједничким напором у томе успети).

О чему се у ствари ради? Реч је о сајту који је пројектован као право вишекорисничко окружење, у коме сваки корисник са својим налогом може самостално да поставља своје трекове, пратеће текстове и фотографије, који ће бити аутоматски инкорпорисани у базу која се може претраживати на пет различитих начина. За постављене трекове софтвер на сајту аутоматски генерише мапу и висински профил, при чему је мапа интерактивна и поседује 5 различитих режима приказа, укључујући у пун тродимензионални приказ. У оквиру сајта постоји и форум (који функционише са јединственим корисничким налогом за читав сајт), а сваки трек се може коментарисати (коментаре могу да пишу чак и нерегистровани посетиоци).

Пре свега треба нагласити да је ово сајт који припада свим планинарима и уопште љубитељима природе на Балкану, јер само као такав, ако га свако од нас понаособ буде доживљавао као свој и улагао сопствено планинарско знање у њега као да улаже у своју кућу, он ће добити свој прави смисао и сврху, тек кад се у њему буду налазиле на десетине хиљада планинарских трекова које су вредним радом поставиле хиљаде чланова, он ће заиста представљати ресурс непроцењиве вредности.

Сајт који је направљен је само почетак. Позивам вас да на њему радимо заједно, а посебно рачунам на Талета и остатак нишке екипе, Мирослава Остића који вредно „штрика“ трекове на свом сајту, Калета, Буцу, Бориса и све оне за које знам да имају и вредно користе своје ГПС-ове, као и моје бајкере и планинаре са Фреебикинга, и све остале које сам превидео, а који се слажу да је настанак оваквог сајта прекретница у развоју планинарског спорта у Србији, прави начин да се модерна технологија заиста стави у функцију подизања квалитета нашег кретања по планини. На многе од вас рачунам као на будуће уреднике Стаза и Богаза, јер, посла ће бити за све нас 🙂

Дођите и постаните део тима!

 

Преузето са yu-mount групе, аутор Александар Вељковић: http://groups.yahoo.com/group/yu-mount/message/6211

Share.

Leave A Reply