Зимска шетња до Дубова - ПЕК Гора

Зимска шетња до Дубова

0

Како је и било договорено, нашли смо се испред улаза у Ремонтни завод и у 9:00 смо кренули пут Дубова, обележеном стазом, која преко Дубова води до Орловице и спаја се са Гледићком трансверзалом. Наш циљ тога дана су били Дубови, брат близанац Жежеља, које дели река Ждраљица. С обзиром на временске услове, добро смо проценили и одабрали циљ. Било је хладно, око -5 степени, снег је падао, а газили смо га на неким местима и преко кукова.

У почетку стаза стрмо води и после пар стотина метара излази се на гребен и лагано се напредује ка врху. На жалост, изостао је онај прелепи поглед на Крагујевац, због облачности и снега који је вејао, али ми смо ипак уживали у тумарању по снегом завејаним пропланцима.

При врху смо се сусрели са ловцима, који су се грејали уз ватру и попричали са њима. Све време, изнад наших глава, летело је јато мишара, којих је у једном тренутку било око 30 комада! Фасцинантан призор! Прелепе птице.

На врху смо се кратко задржали, јер је било доста хладно, а онда смо кренули истим путем натраг. На неким местима наши трагови су били завејани. При силаску срећемо и Војислава Шкрбића Шекија из ПАК „Крагујевац“, који се на скијама полако пењао ка врху. Дан је био као створен за турно скијање, а ето и препоруке Крагујевчанима који имају скије да се одваже и дођу на ове лепе терене када то снежне прилике дозвољавају.

После успона од 3 сата и силаска од 2 сата, ето нас поново код Ремонтног завода, где су нас љубазни чувари понудили чајем и кафом. Нас осморо је било потпуно задовољно проведеним временом на Дубовима.

Share.

Leave A Reply