Хомоље – планина Вукан - ПЕК Гора

Хомоље – планина Вукан

0

У недељу, 10. марта, планирана је акција на планини Вукан.

На акцију би кренули у 7 сати од Крста у центру града. Аутобусом стижемо око 8:45 до манастира Горњак из ХIV века, задужбине кнеза Лазара, на обали реке Млаве у Горњачкој клисури испод планине Јежевац. Следи краћа посета манастиру, а затим следи успон преко брда Стража на врх Чока Попи (469 м). Преко седла се пењемо прво на Мали Вукан (732 м), а онда преко превоја и на Велики Вукан (835 м). Са Великог Вукана се враћамо до превоја и спуштамо стазом поред манастира Света Тројица до села Ждрело, где ће нас чекати аутобус. Одатле се возимо до бање Ждрело, где ћемо провести око два сата у базенима топле воде. Повратак за Крагујевац је планиран за 19 часова.

Стаза коју тог дана прелазимо је дужине 11 км, са укупним успоном од 780 м, коју ћемо проћи за око 5 сати пешачења. На врховима Вукана и делимично на осталом делу стазе је кречњачко камење, па је потребно имати добре планинарске ципеле, да не би дошло до повређивања. Планинарска опрема треба да буде примерена временским условима и условима на терену. Храна и вода из ранца. Понети лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу са плаћеном чланарином за 2013. годину.

Начин и цена превоза биће утврђени по пријави учесника. Оријентационо за превоз ће бити потребно око 600 динара. Ко жели да користи услуге базена платиће још 300 динара на лицу места за групну улазницу.

Планинари, учесници ове акције, су дужни да са собом понесу планинарску књижицу и ставе на увид организатору акције. Приликом пријаве на акцију обавезно уписати и број планинарске књижице. Планинари који немају плаћену чланарину и оверену маркицу ПСС за 2013. плаћају додатних 100 динара клубу.

Ово је пре свега планинарска акција, па сви који желе само да посете манастире или да се купају у базену, нека се организују на другачији начин.

Учесници акције учествују на акцији на сопствену одговорност.

Пријаве за акцију на састанцима клуба, средом од 19 часова.

Организатор акције: Весна Милошевић 064/4458032

Share.

Leave A Reply