22. април, Дан плaнете Земље

0

Дан планете Земље обележава се данас, под слоганом „Милијарда зелених дела“, којим се жели нагласити значај доприноса сваког појединца у постизању одрживог живота и развоја на земљи.

Овај дан се обележава у 175 држава, уз учешће више од 500 милиона људи, па се разне прославе  организују широм света, од Буенос Ајреса, Барселоне, Београда, Њујорка, Сан Франциска, Каракаса, Чикага, Лос Анђелеса, Денвера, Мајамија, Даласа до Токија.

Сврха обележавања 22. априла је да се упозори на опасност која прети животу на Земљи услед наглог развоја индустрије и пораста потребе за енергијом, што је довело до испуштања великих количина отровних супстанци у атмосферу и повећаног искоришћавања фосилног горива, а посредно утицало и на глобално загревање и климатске промене.

Дан планете 19.04.2013

Дан планете 19.04.2013

Празник посвећен планети у свету се обележава од 1992. године, када је на конференције УН о животној средини у Рио де Жанеиру усклађен дугорочни програм за промоцију одрживог развоја.

Циљ акција и манифестација које се одржавају широм света је подизање нивоа еколошке свести, едуковање и мотивисање грађана да се активно укључе у борбу за очување планете Земље.

Светлана Плавшић

Share.

Leave A Reply