32. Божићни успон на Ртањ 2016 – Шиљак 1565 м. н. в. - ПЕК Гора

32. Божићни успон на Ртањ 2016 – Шиљак 1565 м. н. в.

0

За акцију се пријавило 40. Планинара и љубитеља природе (10 чланова ПД “Жежељ”, 1 члан ПД “Каблар”). Једним минибусом и једним путничким аутомобилом, крећемо на пут око 06:10 и за нешто мање од 2 сата стижемо пред ресторан “Балашевић”, где је за 09:00 заказано отварање акције. Само отварање је уследило са пола сата закашњења, што је нама дало више времена за предах од пута, доручак, кафу освежење…
Од ресторана се превозимо до Мирова одакле се креће на стазу северном страном. Ту у Мирову, чланови ПД “Жежељ”, изражавају жељу да они ипак пењу јужну страну, те минибусом настављају пут даље, до насеља Ртањ, а ми из Мирова у 09:30 излазимо на стазу.
Од самог старта снег је висине 20-30 цм., али сама стаза је утабана и проходна. Као што је и обичај на републичким акцијама, мањи проблем прави гужва, па су чешћи застоји и кратке паузе. Приметно је да је стаза уређена и добро обележена. Кроз букову шуму у подножју, на којој су видљиви знаци опоравка од преколањске катастрофе и преко стена које представљају прве видиковце излазимо на гребен око 13:15.
Изласком на гребен сусрећемо се са ветром умерене јачине. Због утабане стазе и клизавих стена овај део стазе носио је највећи ризик од падова и повређивања. Ипак, већ око 14:15 излазимо на врх “Шиљак” на којем нас је сачекао нешто јачи ветар него на гребену… Тек да нас подсети на којој смо планини. Облаци који су били високо омогућили су нам да и по облачном дану имамо добар поглед на снегом прекривену Србију. Уз “поглед гратис”, паузу смо искористили за кратак одмор, ужину, фотографисање…
У 14:30 комплетна група започиње силазак. Спуштајући се серпентинама јужне стране, Сунце које је већ почело свој спуст, успева да се пробије кроз облаке, те се макар на кратко спуштамо осунчаном падином, чиме су метеоролошки услови, ионако добри, употпуњени.
Сви планинари из наше групе су се без проблема спустили до насеља „Ртањ“, где нас је по договору чекао превоз. Са посебним опрезом због утабане стазе која је почела да се леди услед мрака и пада температуре око 18:15 стижемо до нашег превоза који нас је чекао код дома, доле у насељу. Одмах потом крећемо назад за Крагујевац. Успут свраћамо у ресторан и уз топлу закуску сумирамо утиске и настављамо дружење. После вечере и нешто дуже паузе крећемо назад, истим оним путем којим смо дошли рано јутрос. У 22:00 смо били код Крста у Крагујевцу.

Текст: Никола Пантовић

Share.

Leave A Reply