Новим стазама Гоча - Гребен Баба - ПЕК Гора

Новим стазама Гоча – Гребен Баба

0

Датум одржавања: 23.01.2016.
Планина: Гоч (гребен Баба)
Организатор: Андреј Ивошев
Број учесника (на стази): 41
Дужина стазе: 9 км
Висинска разлика: +660 м, -416 м
Освојени врхови: Гвоздац 953мнв
Метеоролошки услови: Ведро и сунчано, температура од -15Ц до -5Ц
Време проведено на стази: 6 часова

Према плану акције окупили смо се код Крста у 06:45 и на пут ка Краљеву кренули смо у 07:00ч, како је и планирано. На пут је кренуло 34 планинара из Крагујевца. У Краљеву смо покупили три планинара из Краљева, а на старту стазе, код извора „Савино колено“ сачекали су нас још три планинара из Краљева и домаћин Вукас.

На врху Гвоздац 953мнв

Због изузетно ниске температуре од -15Ц припрема је трајала веома кратко и на стазу крећемо око 09:00 часова. Одмах на почетку смо имали мањих потешкоћа при преласку реке, али смо их успешно превазишли, тако да је цела група кренула на успон на гребен Баба. Кретали смо се делимично упрћеном стазом, распоредивши се тако да на челу колоне увек буде 5-6 јачих планинара који су пртили снег. Снежни покривач је на успону био дебљине око 20-30цм, док не на већој висини на гребену достизао висину 50-60цм. Због отежаног кретања кроз дубок снег, наглог успона и ниских температура трудили смо се да правимо чешће кратке паузе како би се сви учесници адаптирали што лакше.
Један планинар из Краљева, са слабијом кондицијом, није могао да прати темпо групе па је водич на зачељу, Дејан Милошевић, са још једним чланом одређен да се стара о њему, како не би задржавао остатак групе. Са њима смо били у сталном контакту радио везом, а они нису превише заостајали за групом, већ су ишли својим прилагођеном темпом.
Стазу смо прешли у планираном року и завршили у планинарском дому ПСД „Гвоздац“ Брезна у селу Брезна где су нам домаћили уприличили кувани пасуљ за ручак, чај, кувану ракију и пиво за окрепљење.

Share.

Leave A Reply