Врховима Златара - Велика Кршева 1625 м. н. в. - ПЕК Гора

Врховима Златара – Велика Кршева 1625 м. н. в.

0

У недељу, 14. фебруара, 17 планинара ПЕК „Гора“ учествовали су на акцији „Врховима Златара“ коју је организовао ПК „Ера“ из Ужица. Првобитан план организатора ове акције био је да попнемо врх Битовик, али услед припрема за акцију утврђено је да стаза није прикладна за велику групу планинара тако да је одлучено да се план промени и да се група упути на највиши врх Златара – Велику Кршеву.

Група на врху

Група на врху

На акцији је учествовало 75 планинара из неколико друштава: ПАК „Целтис“ Сомбор, ПСД „Поштар“ Београд, ПСД „Победа“ Београд, ПД „Нафташ“ Н.Сад, ПД „Железничар“ Н.Сад, ПД „Железничар“ Београд, ЖКП „Љесковац“ Прибој и ПД „Рујно“ Ужице. Група је попела највиши врх Златара, Велика Кршева 1625 мнв и прешла укупно 15,5 км. са укупним успоном од 650 метара.

Групна фотографија свих учесника

Групна фотографија свих учесника

Стаза је водила од центра Златарког туризма, села Дрмановићи, преко Поткраја до Водене Пољане, затим преко Разбојишта и дела Европоског пешачког пута Е7, па до самог врха Велика Кршева. Време је било сунчано и ведро, уз повремене таласе ветра и дозволило нам је да уживамо у добрим видицима на Јадовник, Тару, Дурмитор… На стази смо посетили манастир Св. Козме и Дамјана, налази се на само 2 км. удаљености од највишег врха Златара. Домаћин нам је био мохах Гаврило, пожелео нам је срдачну добродошлицу, кратко је беседио о манастиру, о унутрашњости цркве а накох обиласка цркве били смо послужени окрепњељем у манастирском конаку.

Манастир Св. Козме и Дамјана

Манастир Св. Козме и Дамјана

Пејзаж са Златара

Пејзаж са Златара

Крајњи успон ка врху

Крајњи успон ка врху

Ишли смо полако како би што дуже уживали

Ишли смо полако како би што дуже уживали

Због оваквих пејзажа ћемо опет доћи

Због оваквих пејзажа ћемо опет доћи

Осмеси све говоре!

Осмеси све говоре!

Густе шуме четинара, бескрајни видици, оштар ваздух је оно што Златар чини аутентичном планином. Доћи ћемо поново!

Јаков Велисављевић

Share.

Leave A Reply