Азбуковица, Гвоздачке стене, Гвоздачко врело... Повлен - ПЕК Гора

Азбуковица, Гвоздачке стене, Гвоздачко врело… Повлен

0

Закорачивши првим кораком, на први поглед, помислих, Јулијски Алпи… Борова шума… Стене… Али не, то су наше Гвоздачке стене, Гвоздачка врела, планина Азбуковица. Сачињена од камених громада издигла се изнад Дрине окружена Повленом, Медведником, Јаблаником… Њена три врха, Свилена стена, Соколина и Црвене стене била су испред нас. 10 планинара из ПД „Ера“ из Ужица и 3 планинара ПЕК „Гора“ од Гњиле Присеке кренуло је на стазу дугу 17 километара. После импозантних водопада и Гвоздачког врела, шумском стазом, попели смо се на највиши врх Азбуковице, Свилену стену, 1231 м. н. в. Уживало се у погледу на Дрину и околне планине, а на врху Соколина 1225 м. н. в. меандри Дрине били су још импресивнији. Група наставља ка Широком долу, зеленом пространсву пашњака. Као завшница следи успон на Црвене стене 1196 м. н. в. Са врха, поглед на арабеску… Маслинасто зелену, чине је пашњаци, воћнаци, малињаци, пространство четинара, Јелова Гора… Тара… Звијезда… После 17 километара планинарске стазе иза нас је 840 метара успона и 760 метара спуста.

Видиковац са врха Црвена стена

Видиковац са врха Црвена стена

Мапа и траса са Азбуковице

Мапа и траса са Азбуковице

Наредног дана крећемо ка Повлену. Наш циљ је врх Беден.

Од Пашне Равни, а испод врха Оаб, крећемо по веома сунчаном дану, на још једну изазовну стазу. Широки видиковци, мирис смоле и првог пролећног цвећа… А и први је дан пролећа. Током успона на врх Беден, десно од нас остају врхови Мали и Велики Повлен као и планинарски дом у њиховом подножју. Након кратке паузе на врху спуст настављамо поред Мрких Стена, феномена природе. Иза нас је остало 15 километара, успон 660 метара и спуст исто толико.

Мапа и траса са Повлена

Мапа и траса са Повлена

Незаборавни пејзажи, добро друштво и одлична атмосвера, остају у сећању после ове дводневне акције. Организатори акције били су Слободан Стефановић и Предраг Стојковић из ПД „Ера“ Ужице и хвала им на ангажовању током њеног организовања.

Више слика са ове акције можете погледати на: Фејсбуку

Текст: Анђелка Велисављевић

Share.

Leave A Reply