Проклетије - Језерски врх 2694 м. н. в. - ПЕК Гора

Проклетије – Језерски врх 2694 м. н. в.

0

Prokletije_Ocnjak_PrestoПроклетије су планински венац у источној Црној Гори, јужном делу Србије (Косово и Метохија) и северној Албанији. То је висок планински венац на југоисточном рубу Динарског планинског система са највишим врхом Маја Језерце висине 2694 м. н. в. уједно и највиши врх Динарских планина.ProkletijeПроклетије су у прошлости различито називане: Бериселди, северно балкански Алпи, Алпи на југу Европе, Црногорски Алпи и тд. Данашњи назив ‘Проклетије’, где означава већи број планинских венаца, први је увео наш чувени географ Јован Цвијић, који је у својим радовима, овај назив проширио на читав планински венац, почев од Скадарског језера, па све до Ибра и Метохије.

Група на успону

Група на успону

Prokletije_otpenjavanjeУ поређењу са другим деловима Динарских планина, геолошки састав на Проклетијама је сложенији. Присутни су: кречњаци и доломити, дијабаз-рожна формација, банковити и масовни кречњаци, пешчари и конгламерати. Преовлађује мишљење да су Проклетије завршне планине динарског система, међутим међу геолозима и географима, постоји мишљење да су самосталан планински систем, на шта је међу првима указивао наш прослављени научник Јован Цвијић. Поред највишег врха Албаније – Језерског врха висине 2694 м. н. в., на њима је највиши врх Црне Горе – Зла Колата 2528 м. н. в. и Србије – Ђеравица 2656 м.н.в.

Елем, на позив мог друга Мирка Нићифоровића, а у организацији П.С.Д “Јастребац “, из Крушевца и П.К. “Рунолист“, из Јагодине, да идемо на седми табор високогораца “Проклетије 2016“, ипак одлучих да искушам себе. На жалост у наведеном периоду (11-13.3.2016), акција би одложена због неповољних временских услова. Е сада у мени проради она авнтуристичка знатижеља, па једва дочеках позив Србе Добросављевића из Крушевца (лиценцираног водича), да следећег викенда са његовом екипом и Давидовим авантуристима , покушамо да изведемо “немогућу мисију“, тако и би.

Планинари ПЕК "Гора" и ПСД "Гвоздац" на Језерском врху

Планинари ПЕК „Гора“ и ПСД „Гвоздац“ на Језерском врху

С обзиром да се указаше нека слободна места, позвах и другаре планинаре и ко би се други одазвао, него мој школски (лепи Митке) и онако уз пут убедисмо и поведосмо и Данијелу из ПСД „Гвоздац“ из Краљева (спремила се за 20 мин), сачекасмо Србу и екипу из Крушевца и кренусмо…
Остало нека слике говоре.

Текст и фото: Мирољуб Петровић

Share.

Leave A Reply