Сувобор и Рајац

0

У недељу 10. Априла 2016. године организује се планинарска акција на планини Сувобор и њеном планинском пределу Рајац. Пре самог изласка на стазу, планирана је посета селу Струганик и родне куће истакнутог српског ђенерала Живојина Мишића, те ова акција поред планинарске, има карактер и културно-историјске акције.

Планинарски део акције спада у ред мање захтевних и не изискује посебну физичку спрему.

rajac

ПЛАН АКЦИЈЕ:

Скуп планинара заказан је за 05:45 ч код “Крста“ у центру града, да би већ у 06:00 ч кренули. Преко Горњег Милановца, Љига и Мионице са успутним паузама у Струганик би требало да стигнемо до 08:30 ч где би наредних сат времена провели у посети музеју – родној кући Живојина Мишића и упознавању историјских чињеница везаних за Националну историју и сам живот прослављеног ђенерала. Одатле, превозом идемо до планинарског дома “Чика Душко Јовановић“ на Рајцу и на стазу излазимо најкасније у 10 ч. Планирано време за прелазак стазе је 6 до 7 часова, с тим што би стаза у повратку могла бити продужена 1-1.5 l за оне који би се од дома спустили до водопада који се налази у близини. Остали би за то време могли да се одморе и опусте код дома и у његовој околини. Повратак у Крагујевац се очекује у вечерњим сатима.

КАРАКТЕРИСТИКЕ СТАЗЕ:

Дужина стазе: 16км +4км (до водопада и назад)
Висинска разлика: 224м у успону и у спусту

ПОТРЕБНА ОПРЕМА:

Планинарске ципеле, камашне, слојевита гардероба, резерна пресвлака, заштита од кише и ветра.
Исхрана из ранца, минимум 1.5 воде

ПРИЈАВЉИВАЊЕ:

СМС поруком на број 064/380 80 73, поруком на ФБ профилу (Никола Пантовић), или на редовним састанцима клуба, сваке среде од 19:30 у ОШ “Мома Станојловић“, а најкасније до 06.04.2016.г

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2015. или 2016. годину. Учесници без плаћене чланарине плаћају додатних 100 динара за клуб.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

 

Share.

Leave A Reply