ШЕТЊА НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОМ НЕРА БЕУШНИЦА - ПЕК Гора

ШЕТЊА НАЦИОНАЛНИМ ПАРКОМ НЕРА БЕУШНИЦА

0

Река Нера је позната као граница између Србије и Румуније. Од њеног ушћа у Дунав почиње Ђердапска клисура. Предео Нере у Румунији представља природну вредност, заштићен је као национални парк и вреди га видети.
После граничног прелаза Калуђерово, наше одредиште од границе је удаљено 27 км, а полазна тачка је на изласку из села Поток. Идемо лепим валовитим пределима колским путем и спуштамо се кроз шуму све до кањона реке Беу.

DSC_1710DSC_1805
Уређена стаза, шума, бистра река са мањим слаповима, пресијавање воде и почиње чаролија.

DSC_1806
После 1,5 км долазимо до дивног слапа са бигреним кадама где почиње фотографисање, а ту је и врело Бегово око прелепе плаве боје дубине 10 м. Можда централно место ове лепе природе.

DSC_1808 DSC_1809

Настављамо стазицом још 1 км река прави мање слапове и задржава наше погледе.

DSC_1817

Долазимо до фантастичног водопада Беушница. Покушавамо да на сликама будемо лепи као вода, јаки као њена снага, високи, свежи, радосни …

IMG_0700
Враћамо се истом стазом, пратимо ток реке Беу, 2 км опуштања а онда водопад Ваојага. Где је најбоље стати за фото?

IMG_0746

Треба нам још 2,5 км до ушћа реке Беу у Неру. Одатле следи пролазак предивном стазом уклесаном у саму литицу кањона Нере, која води кроз бројне тунеле.

IMG_0759 IMG_0762 IMG_0779

Њоме идемо 4 км до села Саска Романа. Пре уласка у село прелазимо висећи мост и Неру, тако завршавамо леп сусрет са природом.

Share.

Leave A Reply