7. Ђурђевдански поход на Бешњају - ПЕК Гора

7. Ђурђевдански поход на Бешњају

0

za_najavu

Поштовани планинари и љубитељи природе,
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац
позива Вас на Традиционалну акцију ПСС:

„7. ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА БЕШЊАЈУ“
субота, 7. мај 2016. године

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, у суботу, 7. маја 2016. године организује „7. Ђурђевдански поход на Бешњају“, који ће се одржати у оквиру свечаности поводом Дана Града Крагујевца.

Ове године смо изабрали за вас стазе које воде најживописнијим деловима предела планине Бешњаје.

Акција „7. Ђурђевдански поход на Бешњају“ ове године биће организована на три стазе. Избор стазе је слободан и искључиво зависи од жеље сваког поједница – учесника и његове физичке припремљености:

1. Кратка стаза – „Ђурђевак“ (9 км и 380 м укупног успона),
2. Средња стаза – „Уживање“ (13 км и 540 м укупног успона)
3. Дуга стаза – „Изазов“ (18 км и 760 м укупног успона)

Све стазе полазе од воденице у селу Букоровац (КТ-6), на раздвајању путева ка Комарицама и Бешњаји.

1. Стаза „Ђурђевак“ (9 км и 380 м укупног успона) од воденице (KT-6) води делом поред потока Гигово, затим уз гребен Каменита коса до Ђурине чесме (КТ-7), где ће се направити дужа пауза за одмор и уживање. Од Ђурине чесме стаза води ка Врлетници (КТ-8), где ћемо имати сјајне видиковце ка Крагујевцу, а онда следи спуст живописном стазом до основне школе у Букоровцу (КТ-9), циљу ове и наредних стаза.

2. Стаза „Уживање“ (13 км и 540 м укупног успона) води делом истом стазом до потока Гигово, а онда се одваја и уз Церјак се издиже до коте 458 испод засеока Дренак, одакле је један од најлепших погледа ка масиву Бешњаје и Врлетнице. Одатле следи спуштање у поток Гигово, а онда и успон до средишњег гребена Бешњаје, до кестенове шуме, где је раздвајање стаза. Од кестенове шуме стаза води гребеном Бешњаје до Метеоролошке станице (КТ-4), а онда и до објекта ЈП „Србијашуме“ ШГ Крагујевац, где се планира краћа пауза за одмор и допуну залиха воде. Одатле стаза наставља до спајања са стазом „Ђурђевак“ и до Ђурине чесме (КТ-7) где ће се направити дужа пауза за одмор. Даље се стаза поклапа са стазом „Ђурђевак“ и завршава код основне школе у Букоровцу (КТ-9).

3. Стаза „Изазов“ (18 км и 760 м укупног успона) се у првом делу поклапа са стазом „Уживање“, све до кестенове шуме на главном гребену Бешњаје, где се стазе раздвајају. Од кестенове шуме, стаза води ка најживописнијем делу Бешњаје – кањону речице Вољевица (КТ-5), где ће се на пар стотина метара доживети несвакидашњи предели у овом делу Шумадије. Из кањона Вољевице, Шибовитом косом излазимо на средишњи гребен Бешњаје до некадашњег дечијег одмаралишта и објекта ЈП „Србијашуме“, где ће се обновити залихе воде. Са овог места стаза се поклапа са стазом „Уживање“ и завршава код основне школе у Букоровцу (КТ-9).

Mapa_v1.4_za_najavu

За учеснике акције организатор обезбеђује превоз од „Крста“ у центру града до воденице у Букоровцу у одласку и од школе у Букоровцу до „Крста“ у центру града у повратку са акције.

Котизација за превоз износи 100 динара.

Организатор ће за планинаре, који се определе за ту опцију, обезбедити ручак (планинарски пасуљ са салатом). За овај оброк понети посуде и прибор за јело.

Котизација за ручак износи 100 динара.

Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. На стазама „Уживање“ и „Изазов“ постоје две тачке на којима се може захватити чиста питка изворска вода. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде. Опрема, обућа и одећа планинара – учесника похода би требала да буде прилагођена стази и временским условима на дан извођења похода.

Сатница активности на дан похода, субота 7. мај:

7:30-8:15 Пријављивање учесника и расподела по аутобусима.
8:15 Свечано отварање акције
8:30 Организовани полазак учесника који су уплатили котизацију за превоз аутобусом из центра града („код Крста“) до полазне тачке стазе – воденица у селу Букоровац,
9:00 Припрема група по стазама и полазак на стазе,
14:00 – 17:00 Пристизање са стаза код школе у Букоровцу,
17:00 Ручак и освежење за све учеснике похода,
17:30 – 18:30 Подела захвалница и забавни програм за учеснике и дружење,
18:30 – 19:00 Полазак организованим превозом од школе у Букоровцу до Крста у центру
града.

Овогодишњи 7. Ђурђевдански поход је одабран од стране ПСС да промовише манифестацију „Еурорандо“ највећи пешачки догађај у Европи. Тема овогодишње манифестације је ЕНЕРГИЈА, у разноврсним областима природе, живота, развоја, одрживости, обновљивости, штедљивости и тд. Тим поводом биће одржана и трибина на тему обновљиви и необновљиви видови енергије, а тачан датум и време објавићемо накнадно.

era-colour-logo-with-text

Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 27. априла 2016. године, са подацима:

– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији,
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће користити наш превоз од центра и до центра Крагујевца,
– о броју планинара Вашег клуба – друштва који се опредељују за наш ручак.

Контакт телефони за пријаве:

064 / 6846879 Жарко Продановић, председник
063 / 604355 Милован Бачанин, подпредседник
061 / 2183375 Анђелка Велисављевић, секретар
064 / 2415412 Дејан Милошевић, начелник

Организоване групе су у обавези да припреме списак планинара и предају га организатору пре изласка на стазу.

Љубитељи природе и планинари, придружите нам се да и овог пута прошетамо уређеним и обележеним планинарским стазама Бешњаје и уживамо у лепоти пролећем обојених предела Шумадије!

e-mail: pekgora@gmail.com
веб страница: http://www.pekgora.org/
facebook: https://www.facebook.com/pekgora

logo-planinarskog-saveza

Share.

Leave A Reply