7. Традиционални међународни успон на Руј – 1706 м. н. в.

0

У суботу 11. јуна 2016. године планинарски клуб „Руј 1706“ из Бабушнице и Туристичка организација општине Бабушница, уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије и Планинарског савеза Србије, организују традиционалну акцију Планинарског савеза Србије „7. ТРАДИЦИОНАЛНИ МЕЂУНАРОДНИ УСПОН НА РУЈ“ са успоном на врхове Ракитски камен 1456 м. н. в. и Руј 1706 м. н. в.

ruj_2

У срцу бугарског дела планине Руј река Јерма пробила је импресиван кањон, Трнско ждрело. Њена притока, Јабланица, изнад села Банкја, на месту где се скоро додирују планине Гребен, Ездемирска и Завалска, пробила је величанствено Јабланишко ждрело, можда и најлепши кањон у Европи.
И, оно што је најважније пред седми успон на Руј: предпразнична атмосфера је на сваком кораку, од Ниша, преко Власине, Трна, до Софије.

И треба да се чује, и чуће се до далеке Шведске на фестивалу „Еурорандо“, када Србију на овој највећој европској манифестацији планинарења, пешачења и здравог живота буде представаљала управо акција на планини Руј!

Слоган овогодишње манифестације је „РУЈ – ПОГЛЕД СА ВИСИНЕ“.

ИСТОРИЈА И ЗАНИМЉИВОСТИ:

Традиција која је започела 2010. године, сваког трећег викенда у јуну месецу из године у годину окупља све више планинара из Србије и Бугарске на овој планинској лепотици.
Планина Руј простире се на граници Србије и Бугарске, између села Ракита у Србији и села Ездимирци у Бугарској. Највиши истоимени врх висок је 1706 м. н. в., а истиче се и оштри Ракитски камен или Ветрен са 1456 м. н. в. Планина је углавном шумовита, док су највиши делови огољени пашњаци и одлични видиковци. У недрима Руја налазе се и најужи кањон у Србији – кањон Звоначке реке код Звоначке Бање, широк само метар и по, и у свету чувено Трнско ждрело, кањон реке Јерме у Бугарској.
Негде на почетку и завршетку предвиђене кружне стазе успона на Руј, давне 1929. године снимљен је први дугометражни играни филм у Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца – „Рударева срећа“. Предстојећи успон биће и својеврсно путовање кроз историју, подсећање на дане када је овај кутак југоисточне Србије био рударски центар, а учесници ће имати прилику да се упознају и са културом, обичајима и производима здраве хране овог краја.

КРАТАК ОПИС АКЦИЈЕ:

Стаза за планинаре из Србије почиње у селу Звонце (680 м. н. в.), затим се одлази у оближње село Ракита (780 м. н. в.), где ће се обавити свечано отварање акције. Од Раките, врши се успон на нешто оштрији врх Ракитски камен или Ветрен (1456 м. н. в.), на српско-бугарској граници. Даље се ка врху Руј иде некадашњим граничним патролним путем, а на планински првенац истовремено излазе планинари из Србије и Бугарске, свако са своје стране, и друже се на врху Руј.
Силазак са Руја и повратак у село Ракита одвија се преко села Вучи Дел (1200 м. н. в.).
Укупна дужина ове стазе је 24 км, са висинском разликом од 1026 метара при успону и исто толико при силаску, с тим да ће бити, на захтев и по пријави учесника, формирана и група која ће се пењати само до Ракитског камена, што је половина предвиђене дужине стазе, а онда се вратити у село Ракита. Стаза је обележена исцртаним планинарским ознакама у облику кругова и стрелица, а додатно је означена дрвеним стубовима црвено-беле боје, дрвеним путоказима и инфромационим таблама.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

  • 4:15 – окупљање учесника акције код Крста у центру града и полазак ка Пироту
  • 8:30 – окупљање у селу Звонце код раскрснице за Ракиту, полазак асфалтним путем за Ракиту (3 км).
  • 9:15 – долазак у Ракиту (700 м. н. в.), припрема за успон, свечано отварање акције.
  • 9:30 – полазак на стазу. Водиче на стази обезбеђују организатори. Акцију и стазу ће обезбеђивати и припадници Горске службе спасавања Србије. Неколико краћих одмора и један дужи код појате.
  • 11:30 – 11:45 – излазак на врх Ракитски камен (1456 м). Задржавање на врху највише 15 минута.
  • 12:00 – полазак са Ракитског камена ка Рују (гранични пут). Истовремено, планинари који су се одлучили за успон само до Ракитског камена, са водичима се враћају истом стазом назад у Ракиту, где ће сачекати повратак групе која одлази на врх Руј и почетак забавног програма и дељења оброка.
  • 14:00 – 14:30 – излазак на врх Руј (1706 м. н. в.), заједно са планинарима из Бугарске. Задржавање на врху до 1 сата, ручак, дружење са бугарским планинарима, одмор.
  • 15:30 – почетак силаска са Руја ка Вучи делу. Ка селу идемо краћим путем и пролазимо крај баба Цветине куће и чесме. Од Вучи Дела до Раките спуштамо се широким шумским путем (5 км)
  • 18:00 – 18:30 – долазак у Ракиту. Подела оброка свим учесницима (лужничка вурда као предјело, чорба од печурака и „планинарски пасуљ“). Оброци су бесплатни и потребно је понети прибор за јело и посуђе. Следи пригодан културно-забавни програм. Пре одласка из Раките, организатори ће представницима планинарских клубова и друштава – учесника акције, доделити признања и захвалнице.

Повратак групе за Крагујевац одређује водич на лицу места, а очекивано време доласка је у касним вечерњим сатима због дужине пута.

НАПОМЕНА: Акцију обезбеђују припадници Горске службе спасавања Србије. Организатори обезбеђују водиче на стази. На стази је неопходно придржавати се упутстава припадника Горске службе спасавања Србије. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији. Сви учесници морају имати одговарајућу обућу и одећу и опрему за кретање у летњим условима, и осредњу физичку спрему. Воде има у селу Ракита, на извору испод врха Руј и у селу Вучи Дел. Препоручујемо да сваки учесник са собом носи 2 литра воде, као и сендвиче и слаткише.

Цена превоза: Оријентациона цена превоза је око 1800 динара. Коначна цена превоза биће формирана по закључењу списка у зависности од броја пријављених (организатор задржава право измене цене услед недовољног броја пријављених или отказивања више учесника).

ПРИЈАВЉИВАЊЕ:

На акцији могу учествовати само планинари са уплаћеном чланарином за 2016. годину, што потврђују планинарском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

– СМС поруком или позивом организатора и водича на број 064/304-61-00 – Иван Ћурчић
– или на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 19:30 у О. Ш. Мома Станојловић – навести име и презиме, годиште и број телефона.
Пријаву потврдити уплатом аконтације од 1000 динара у наведеном року.
Предност учешћа на акцији имају планинари који су претходно уплатили превоз.
Рок за пријављивање и отказивање: среда 08.06.2016.год.
Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација за превоз.

Share.

Leave A Reply