Дани планинара Србије – Јастребац

0

Планинарски клуб „Јастребац “ Крушевац домаћин је републичке акције  „Дани планинара Србије  2016  – „Јастребац – зелено срце Србије“. Акција cе изводи на територији града Крушевца, на планини Јастребац, са стартном позицијом испред Планинарског дома „Жарко Жарић“. Планинарско – еколошки клуб „Гора“ уврстио је ову кацију у свој годишњи План акција за 2016. годину и организује одлазак и ућшешће.

Јастребац је планина која се налази у средишњем делу Србије, на простору између Ниша, Алексница, Крушевца, Блаца и Прокупља. Састоји се од два масива, Великог и Малог Јастребца. Спада у родопске планине. Од Копаоника је одвојен Јанковом клисуром на реци Блаташници. Највиши врхови су Велика Ђулица (1592 m), Поглед (1481 m), Змајевац (1.313 m) и Бела стена (1.257 m) који представљају природну границу Топлице и Поморавља. Превојем Гребац између Великог и Малог Јастребца води пут Прокупље-Крушевац.

Јастребац се одликује обилном листопадном и четинарском шумом. По лепоти се издвајају резерват белих бреза, али и бројни водени токови, извори и потоци. У околним речицама и потоцима могу се наћи речни ракови и слободна пастрмка, што је знак изузетно чисте воде.

Панорама планине Јастребац

Панорама планине Јастребац

Планинарски дом „Жарко Жарић“ Јастребац

Планинарски дом „Жарко Жарић“ Јастребац

ПРОГРАМ  ПЛАНИНАРСКЕ  АКЦИЈЕ за суботу, 02. јул 2016. године:

  • 06.30  – Полазак из Крагујевца (из центра града „Код Крста“),
  • 09.00  – Пријава планинара за акцију,
  • 09.15  – Излазак на стазе,
  • 19.00  – Повратак за Крагујевац.

СТАЗА 1:    Планинарски дом – врх Змајевац (1.381 мнв) – планинарски дом. Дужина стазе 16 км. Укупна успон 1050 метара. Укупан спуст 1050 метара,

СТАЗА 2:    Планинарски дом – врх Бела стена (1.256 мнв)  – Бела река – Планинарски дом. Дужина стазе 12. км. Укупан успон 800 метара. Укупан спуст 800 метара,

СТАЗА 3:    Планинарски дом – Белијева колиба (860 мнв) – Планинарски дом (за планинаре са слабијом физичком кондицијом)

Очекује се да се најдужа стаза пређе до 16.00 сати, након чега следи ручак и уручење захвалница.

Организатор је за учеснике у акцији обезбедио ручак – војнички пасуљ са месом, салата, хлеб,   по цени од 250 динара. (кетеринг услуга – није потребан прибор за јело).

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2016. годину.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 29. јуна, на састанку клуба у ОШ „Мома Станојловић“ у 19:30.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2016. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 19:30 у ОШ Мома СтанојловићЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати у планинарским акцијама?

Цена превоза ће бити утврђена по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Жарко Продановић, телефон: 064/6846879.

Share.

Leave A Reply