Хајла, Ахмица и Русулија - ПЕК Гора

Хајла, Ахмица и Русулија

0

Датум одржавања: 29. – 31. јул 2016.

План акције:
У петак, 29. јула, крећемо организованим превозом од Крста у центру града ка Рожају, преко Краљева, Рашке и Новог Пазара. О тачном времену поласка биће накнадно обавештење. План је да у току дана стигнемо у Рожаје и ту оставимо своја возила, а превоз до планинарског дома Гропе биће обезбеђен од стране наших домаћина. Ако будемо вредни и стигнемо у Рожаје до 15 часова, можемо се организовати тако да наше ствари буду пребачене теренском возилом до планинарског дома а ми кренемо пешице ка дому – то је неких 11 км са укупним успоном од 850 м и очекиваним пешачењем од 3,5 сата, по прелепим пределима. У планинарски дом стижемо у касним вечерњим сатима, смештамо се по собама и припремао за сутрашњу акцију.

Ахмица

Ахмица

У суботу, 30. јула, крећемо од планинарског дома Гропе у 7 часова ка Ахмици (2272 мнв) и Русулији (2360 мнв). То је целодневна тура и планиран је повратак у касним поподневним часовима. Стаза је дужине 22 км са укупним успоном и силаском од 1250 м и требамо је проћи за око 11 сати пешачења.
По повратку следи распремање и дружење у планинарском дому, као и припрема за сутрашњу акцију.

Русулија са Ахмице

Русулија са Ахмице

Хајла са Ахмице

Хајла са Ахмице

У недељу, 31. јула, план је да рано устанемо, доручкујемо и спремимо све наше ствари које нам нису потребне за успон и спакујемо их у превозно средство којим ће бити транспортоване до катуна Банџов и касније до Рожаја. Око 8 часова крећемо на успон на Хајлу (2403 мнв), а са ње прелазимо ка Дерман долу, одакле се спуштамо до катуна Банџов, где ће нас чекати превозно средство. Ова стаза је дужине око 14 км, са укупним успоном од 870 м и силаском од 1200 м, а прешли бисмо је за око 7 сати пешачења. По договору, пут до Рожаја можемо прећи и пешице или се превести теренским возилом наших домаћина.
По доласку у Рожаје задржаћемо се по жељи учесника и у касним поподневним сатима или придвече кренути из Рожаја пут Крагујевца.

Трошкови акције:
Преноћиште у планинарском дому је 5 евра по особи за ноћ. Са домаћинима можемо договорити да нам у суботу увече припреме неку храну, о чему ће бити договора са учесницима акције.
Превоз учесника са личном опремом је 45 евра за возило. Тај трошак делимо са укупним бројем учесника.
Трошкови превоза биће познати када се коначно договоримо око начина превоза.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа – важећу личну карту или пасош, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2016. годину.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2016. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 19:30 у ОШ Мома СтанојловићЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати у планинарским акцијама?

Организатор акције Дејан Милошевић, телефон: 064/2415412

Share.

Leave A Reply