Обука за планинске водиче III категорије - Сопотница 2016. године - ПЕК Гора

Обука за планинске водиче III категорије – Сопотница 2016. године

0

И ове године у периоду од 29. јула до 07. августа, на планини Јадовник, у селу Сопоница код Пријепоља, у организацији Планинарског савеза Србије и Службе водича, одржана је обука за Планинске водиче III категорије. Полазници обуке били су смештени у планинрском дому „Сопотница“ којим управља ПД „Камена Гора“ из Пријепоља и у приватном смештају у близини дома.

Због изузетно великог интересовања планинара, на овогодишњој обуци учествовао је рекордан број полазника, чак 42. Обуком је руководио Начелник ПСС и инструктор Исо Планић, а поред њега остали чланови наставног тима били су инструктори Горан Бурић и Слободан Жарковић, оперативни тренери Драган Јаћимовић, Лазар Попара, Илија Андрејић, Драган Петрић, Неда Милошевић, Драган Танасковић, Драган Павловић и начелник Зоран Контић, који је био задужен за укупну организацију и логистику. У обуци су учествовали и водичи-спасиоци, Ненад Трипковић и Недељко Пештерац.

20160729_090610

Инструкторски тим на прозивци полазника обуке – железничка станица у Пријепољу

ПЕК Гора је ове године на обуку послала два своје члана чиме је потврдила своју опредељеност ка принципима Планинарског савеза Србије и Сужбе Водича и наставила да негује традицију школовања планинских водича, чиме је број водича у нашем клубу порастао на шест.

Слапови Сопотнице налазе се у југозападној Србији, на реци Сопотници, на западним падинама планине Јадовник. Смештена је на територији Општине Пријепоље и у атару села Сопотница. Реку Сопотницу, притоку Лима, карактерише велика висинска разлика између ушћа на 465 м надморске висине и највишег извора на 1150 м.

Споменик природе обухвата извориште површинског тока реке Сопотнице са више сталних и повременихкарстних врела и извора који формирају токове. Ти токови се најпре спајају, затим гранају и формирају серију водопада. Поред тока и водопада велику атракцију представлају старе и обновљене воденице. Биофлора Сопотнице обухвата 62 врсте, од чега 10 јетрењача и 52 врсте маховине, што представља висок диверзитет за изузетно мало подручје. Етно-културни амбијент овог подручја са бројним специфичностима мешовите етничке средине, традиционалним гостопримством у селу, уз обиље вредних објеката народног градитељства представљају важан елемент укупне вредности долине Сопотнице. 

До самих водопада је немогуће доћи директно колима, јер су заробљени у литицама. Највећи од њих назире се из подножја – заравни која је одлично место за ленчарење уз клопу. Они који одлуче да се ипак приближе, могу то учини пешачећи каменитим маркираним путићима.

Извор: wikipedija.org

29.07.2016. Први дан

Након окупљања свих полазника на железничкој станици у Пријепољу постројавања, прозивке и уводне речи руководиоца обуке, наставни тим је у 09:00 званично започео обуку практичном вежбом паковања ранчева и опреме у превоз, који ће нас превести до дома у Сопотници.

По доласку у Сопотницу, смештаја у дому и приватним кућама, започињемо активности са теоретском наставом, која ће се одвијати у објекту основне школе која се налази у истом дворишту као и дом. Прва предавања почињу већ у 11:30, а теме које пролазимо су:

 • Разрада плана акције (Бурић) 11:30
 • Планинарска опрема (Контић) 13:00
 • Техничка опрема (Контић) 15:30
 • Заштита природе (Петрић) 16:30
 • Чворологија (Попара) 17:20
 • Планине (Планић) 18:30
 • Планинарски објекти (Попара) 19:30
20160729_173948

Учионица основне школе у Сопотници где су одржана сва теоретска предавања на обуци.

Активности завршавамо након вечере радним састанком коијм смо сумирали претходни дан и договорили сутрашње активности. Ови састанци биће пракса свих наредних дана.

30.07.2016. Други дан

Активности започињемо јутарњом гимнастиком у 06:30 до 07:00 када је по распореду доручак. Вежбе су обавеза за све и сви присуствују истим.

Други дан био је резервисан за прву помоћ и предавања почињу у 08:20. Ову област предавала нам је Др Зага Ракоњац, а она је чини ми се, на све нас оставила снажан утисак. Теоретски део обухватао је: приступ повређеном, утврђивање стања повређеног, реанимација, крварења и ране, унутрашња крварења, повреде кичме, преломи, опекотине, промрзлине, уједи инсеката и змија, удар грома, епилепсија, астма…

20160730_083220

Докторка Зага Ракоњац показује поступак реанимације у склопу теоретске наставе прве помоћи

Од 16:00 практично смо обновили пређену теорију из прве помоћи, а у 17:00 крећемо на оближње терене Сопотнице где вежбамо израду импровизованих носила и претрагу терена и тако све до вечера, после које је уследио завршни састанак.

31.07.2016. Трећи дан

06:30 Физичке вежбе и трчање

07:45 Теоријско предавање: Читање карата и оријентација (Планић)

09:10 Практична настава: Оријентација и читање карата на теренима изнад Сопотнице. На терен полазим претходно подељени у групе од по 7 до 8 полазника, а свакој групи је додељен по један ментор из наставног тима.

20160731_095450

Оријентација

После ручка поново су уследила теоријска предавања:

 • Оријентација (Планић) 15:00
 • Сидришта (Трипковић) 16:00
20160731_164342

Алпинистички инструктор Ненад Трипковић показује технике израде сидришта

Након ових предавања излазимо у воћњак иза дома и практично вежбамо израду сидришта и гелендера за осигурања. Радни дан завршавамо још једним састанком после вечере.

01.08.2016. Четврти дан

И четврти дан започињемо вежбама пре доручка, а после доручка крећемо на пешачку туру ка оближњем седлу испод врха Челина. Свако је са својом групом и ментором. Радимо на кретању у групи, вођењу групе, комуникацији итд… Смењујемо се на челу и зачељу групе, како би сви могли да се опробају. На седлу вежбамо оријентацију и картографију, а по завршетку вежби се враћамо у дом на ручак.

20160801_110816

После ручка имамо предавање на тему:

 • Комуникације и радио везе (Бурић) 15:00 ч.
 • Метеорологија и прогноза времена (Планић) 16:00
 • Правна питања (Милошевић) 17:15

Сви добијамо задатак да направимо план излета који ћемо са својим групама реализовати наредних дана. Затим излазимо напоње и вежбамо везивање чворова.

02.08.2016. Пети дан

После вежби и доручка имамо предавања на тему:

 • Опасности у планини (Контић)
 • Бивак (Бурић)
 • Израда меких импровизованих носила (Пештерац) – практична вежба
 • Тренинг и физичка припрема (Планић)
 • ГПС (Танасковић)
DSC_0227

Никола Косановић под будним оком инструктора Неђе Пештерца (фото: Стеван Месаровић)

Поподневно време било је резевисано за практичну вежбу спуштања низ уже – abseil (German abseilen, to descend at the end of a rope : ab, down, off; see ablaut + Seil, rope). Ова вежба изведена је на блажим падинама, оближње ливаде, а предходила је реалној вежби на експонираној стени која ће уследити седмог дана.

03.08.2016. Шести дан

У току пре поднева шестог дана реализовали смо акције које смо планирали у нашим плановима по групама. Поједини инструктори су својим групама изнели лубенице од по 10-ак кг у ранцу, како би дали позитиван пример својим ђацима. Време проведено на терену смо искористили да поново обновимо вежбе из оријентације, израде импровизованих носила и помоћи повређеном. Свака група је ишла својом рутом, а по повратку са терена уследило је писање извештаја.

20160803_103020

Импровизовано носило за помоћ повређеном

После ручка смо наставили са теоретским предавањима:

 • Рад са лицима са посебним потребама (Бурић) 16:00
 • Методика (Планић)

Након предавања још једном смо имали практичне вежбе техничког дела обуке: израда гелендера, паковање ужета, везивање чворова…

Као и увек дан смо завршавали радним састанком после вечере.

04.08.2016. Седми дан

20160804_111732

Седми дан је онај који смо сви са нестрпљењем ишчекивали све време. Спуштање низ уже „абсеил“ на експонираној стени поред водопада. Тим инструктора уз помоћ течајаца, припадника ГСС, још пре доручка упутио се на стену да припреми смерове за свих пет група, а ми смо цупкали у ишчекивању. Осим ГСС скоро нико од нас није имао искуства у спуштању низ уже, па се након завршетка вежбе видело силно одушевљење код свих, али и разочарење што вежба није трајала дуже. Али, морали смо назад, на ручак и на предавања и на припрему још једног узбуђења које нас је ишчекивало – бивак.

DSC_0455

(фото: Стеван Месаровић)

По доласку у дом, након ручка предавања нам је одржао Драган Јаћимовић, први Србин који се попео на највиши врх света Монт Еверест 8848 мнв (иначе, поред Јаћимовића у нашем инструкторском тиму још су се и Исо Планић, Драган Петрић и Илија Андрејић попели на Монт Еверест). Теме предавања биле су:

 • Висинска болест
 • Телесна кондиција

Иако бивак сам по себи представља непланирани останак у планини, овога пута, у циљу вежби, око 22:00 упутили смо се у планину са циљем да преноћимо тамо и импровизујемо. Опремљени пуним транспортним ранчевима и чеоним лампама, колона се упутила у ноћ. Након 2 часа успона стигли смо на место где су инструктори предвидели да ноћимо и ту, по групама направили своје биваке. Ноћ је протекла мирно и нико се није жалио да је лоше спавао.

20160805_003310

Све је спремно за спавање (фото: Стевица Благојевић)

05.08.2016. Осми дан

Буђење, паковање ствари и опет гимнастика. И тако смо наставили даље, ка кањону реке Милешевке. Стаза нас је водила углавном кроз шуму, паузу за доручак смо направили код Кумријине чесме, па наставили даље. А онда, након пола сата хода нашли смо се на врху литице кањона Милешевке. Уследио је спуст од око 300 метара низ стрму литицу, кроз борову шуму, са прелепим погледима на другу страну, све до реке, коју смо морали да прегазимо.

20160805_095855

Прелазак ледене реке Милешевке

Уследило је изување ципела и чарапа и гажење реке. Уска, у стену усечена стаза наставља десном обалом Милешевке све до Хисарџика, где нас је чекао превоз. На око 2 км до циља, друга група је имала проблем са једном планинарком којој је отекло колено и кретала се уз болове. Момци из ГСС су реаговали тако што су направили Грамингер и пренели повређену до краја стазе где је чекао превоз.

20160805_134435

По завршетку акције, током које смо од дома до краја стазе прешли око 21км, са пуним транспортним ранчевима и биваковањем, ручали смо у Пријепољу код Чувеног, који нас је све време боравка у Сопотници хранио. Након ручка одлазимо превозом до дома и преостало време користимо за учење и припреме за испите који нас очекују сутра.

20160805_121437_HDR

Стаза у кањону реке Милешевке је уклесана у стену и на поединим местима је широка непуних пола метра.

06.08.2016. Девети дан

Девети дан је био резервисан за завршне испите

08:00 Практични испит

12:00 Писмени испит

16:00 Усмени испит

Након свега, уследила је додела диплома и значака новој генерацији планинских водича III категорије који су успешно сваладали обуку.

07.08.2016. Десети дан

Врло емотивно јутро након 10 дана интензивних активности, коначно опуштени, срећни и задовољни. Пакујемо ствари и напуштамо дом и оно најважније, зајдничка фотографија након чега је руководилац обуке Исо Планић прогласио крај обуке.

13913768

Нова генерација планинских водича III категорије – генерација 2016. (фото: Драган Танасковић)

„Померите своје границе, продуховите се и крените ка врху!“

Планински водичи категорије: Андреј Ивошев МБ 560 и Никола Косановић МБ 586.

20160807_085503

Share.

Leave A Reply