Комови – шиљци који парају небо - ПЕК Гора

Комови – шиљци који парају небо

0

У југоисточној Црној Гори између река Лим, Тара и Дрцка, окружена планинама Проклетије, Планиница и Бјеласица простире се троглави титан, планина Комови, високогорска посластица и магнет за све планинаре.

У ноћи 2/3 септембра 2016 године, у 24.00 сати, осам планинара Планинарско – еколошког клуба „Гора“ Крагујевац, упутило се у подножје ове планине до Еко катуна Штавна. Пут до тамо води Ибарском долином до Рожаја, па преко превоја до Берана и даље Лимском долином до Андријевице. Из Андријевице асфалтни пут успоном води до висоравни – превије Штавна  у подножју Комова, на надморској висини од око 1700 метара.

Целину Комова чине три моћна планинска врха, Кучки Ком (2487 m), Љеворечки Ком (2453 m) и Васојевићки Ком (2460 m).

Планинари ПЕК „Гора“ на Штавну дана 3. септембра стижу рано ујутро и након смештаја у бунгаловима, негде иза 08.00 сати крећу у успон на Кучки Ком. Иако је лето јутро је прохладно и магловито. Планинари се крећу преко великог ливадског простора, изнад ког се издижу врхови Комова, који се тог јутра скривају погледу планинара обавијени маглом! Повремено и на кратко магла се, ношена ветром, издигне, па се  планинарима изненада горе високо укажу сва три огољена врха Комова, камених громада, које својом белином и висином својих шиљака призивају помен на Бога и изазивају страхопоштовање. Доле испод читаво зелено пространство густе букове шуме. Андријевица се у долини сакрила иза брда у јутарњој измаглици. Напуштају ливадски простор и стазом преко сипара улазе у међукомље прсотрану ледничку удолину која се пружа између Васојевићеког са једне и Кучког и Љеворечког Кома са друге стране. Међукомљем хватају лагано висину до седла између Васојевићког и Кучког Кома. Низ обе стране Међукомља спуштају се точила и сипари, настали израженом ерозијом. Од седла следи захтевнији успон на Кучки Ком, који се на крају завршава кретањем уз стене  оштрим гребеном. Стаза није обзебеђена сајлама, па је у завршници потребна додатна опрезност при кретању до врха. Тек након нешто више од пет сати планинари избијају на врх Кучког Кома. Са висине од готово 2500 метара поглед пуца далеко, далеко. Време сунчано без ветра.

Онда је уследио повратак у долину истом стазом. На ливадама висоравни Штавно планинари се се затекли када је сунце већ зашло за висове Комова. Не журећи чашћавали су себе свеже убраним полодовима боровнцие, којих је било у изобиљу.

Након дружења у еко кампу уследио је одлазак на починак и одмор за наредни дан.

А наредног дана, 4. септембра,  раним јутром поново су кренули преко Штавни! Овог пута на реду је био успон на Васојевићки Ком. Јутро сунчано, не превише топло. Константним успоном од око 700 метара апослутне висинске разлике, након 2,5 сата излазе и  на врх Васојевићког Кома, са ког се такође пружају прелепи погледи на све стране. А онда је уследио спуст до кампа. Па повратак за Крагујевац.

Још једна прелепа високогорска планинарска акција, коју је планирао, организовао и реализовао  Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац.

Жарко Продановић

Share.

Leave A Reply