Светски дан заштите животиња - ПЕК Гора

Светски дан заштите животиња

0

sdzh-a

Идеја о Светском дану животиња потекла је од Хенриха Цимермана, немачког писца и издавача часописа „Човек и пас“. Он је организовао први Светски дан животиња 24. марта 1925. у Берлину. Овај дан се од 1929. слави 4. октобра.  У почетку су земље учеснице биле само Немачка, Аустрија, Швајцарска и Чехословачка. Сваке године Цимерман је неуморно радио на промоцији Светског дана животиња. Коначно, у мају 1931. године на конгресу светске организације за заштиту животиња у Фиренци у Италији, његов предлог да се 4. октобар обележава као Светски дан животиња, једногласно је прихваћен.

За Светски дан животиња изабран је 4. октобар као дан Фрање Асишког, свеца заштитника животне средине и животиња. Фрањо Асишки (1181-1226) био је оснивач католичког фрањевачког реда. Легенда каже да је Свети Фрањо у стању да разговара са животињама, због чега је приказан у бројним сликама у друштву животиња. Умро је 4. октобра, па се овај дан обележава као дан Св. Фрање Асишког. Асизи је град у централној Италији, северно од Рима, само два сата од Фиренце, где је 1931. године, 705 година након смрти Фрања Асишког, Светски дан животиња званично усвојен.

Кроз историју друштвени покрети као што је Светски дан заштите животиња били су највећи покретач за учешће обичних људи који су чинили кључ у борби за права животиња. Животи животиња угрожени су поступцима појединаца, предузећа и нација. Врло је важно да као жива бића њихово право на заштиту буде законски прописано и ефикасно спроведено. Кроз подизање свести и путем едукације, можемо помоћи развитку заједнице која поштује законске норме како би овај свет постао праведнији за сва жива бића. Овај дан је дан у години који је посвећен свим животињама и општој бризи о њима, у свим земљама. Данас је прилика да се обележи наша љубав и поштовање према животињама радећи нешто посебно како би се истакао њихов значај у свету. Сваке године обележава се у све више земаља, кроз различите догађаје.

Овог дана све организације за заштиту животиња и сви азили за животиње у свету отварају своја врата за посетиоце, организују информативно-едукативне штандове, радионице, разне врсте едукација, групна дружења, прикупљање донација и разне друге активности.

Share.

Leave A Reply