Кањон Јерме, Гребен и Влашка планина - ПЕК Гора

Кањон Јерме, Гребен и Влашка планина

0

29. април -01. мај 2017.

Искористићемо Првомајске празничне дане да обиђемо ретко посећиване пределе југоисточне Србије. План је да прођемо делом кањона реке Јерме, испењемо један лепи видиковац изнад Звоначке бање, и прођемо гребеном Гребен планине и Влашке планине.

Првог дана, у петак 29. априла, кренућемо из Крагујевца у 6:00 путем преко Ниша и Пирота до Звоначке бање. До нашег одредишта требали би да стигнемо око 9:30 са успутним краћим одмором. По доласку сместили би се у собе, кратко одморили од пута и око 10:30 би се превезли до манастира Св. Јован Богослов и посетили га. После посете манастира, направили би шетњу путем који води кроз кањон реке Јерме између литица Гребен и Влашке планине. Вратили би се до превоза и вратили до Звоначке бање, где би направили лепу шетњу Звоначком бањом, кроз кањон Цедилка и попели се на Асеново кале (1033 мнв), леп видиковац изнад Звоначке бање, одакле ћемо осмотрити Гребен и Влашку планину. Ова стаза је дуга око 8 км са укупним успоном од 450 м. Предвече, у повратку, можемо посетити ресторан у Трнским Одоровцима, а онда се вратити на конак у Звоначку бању.

Кањон реке Јерме

Кањон реке Јерме

Следећег дана, у суботу 30. априла, пењемо Гребен планину. На стазу крећемо најкасније у 8:00. Идемо из Поганова до села Драговита и излазимо на седло на гребену Гребен планине, одакле се крећемо гребеном у правцу севера све до највишег врха Бежениште (1338 мнв). На прилазу највишем врху пролазимо један тежи детаљ по оштрици гребена, где треба бити веома обазрив. По доласку на врх одлучили би да ли да се вратимо истим путем или да продужимо стотинак метара даље и сиђемо веома стрмом стазом са источне стране Гребен планине. Углавном за ову трасу требамо прећи око 18 км са укупним успоном и силаском од око 1000 м, за шта ће нам требати око 9 сати пешачења. Стазу можемо сктарити превозом до села Драговита, одакле иначе креће успон на Гребен планину. По завршетку успона и силаску са планине, слободно време по договору.

На гребену Гребен планине ка Звоначкој бањи

На гребену Гребен планине ка Звоначкој бањи

Најоштрији и најтежи део Гребен планине

Најоштрији и најтежи део Гребен планине

Влашка планина са Гребен планине и усек кањона Јерме

Влашка планина са Гребен планине и усек кањона Јерме

Трећег дана, у недељу 1. маја, планиран је успон на Влашку планину. Ова стаза је дуга око 15 км са укупним успоном и силаском од 1200 м, за шта ће нам требати око 9 сати пешачења. Пењемо највиши врх Паница (1443 мнв). Стаза није обележена и успон и силазак се изводе веома стрмом стазом са сипаром. По силаску са планине пакујемо се за повратак за Крагујевац и око 19:00 крећемо натраг. У Крагујевцу би у том случају били око 22:30.

Поглед са стена Влашке планине на Гребен планину

Поглед са стена Влашке планине на Гребен планину

На стенама Влашке планине

На стенама Влашке планине

Стене Влашке планине

Стене Влашке планине

Успон на Гребен и Влашку планину су захтевне акције и на њих могу кренути само психофизички спремни и искусни планинари. На обе планине нема извора воде, па је потребно са собом носити најмање 2 литра воде.

Литице Гребен планине

Литице Гребен планине

За успон на Гребен и Влашку планину сви учесници би требали да имају добре дубоке планинарске ципеле за кретање по оштром кречњачком терену и сипару. Одећа треба да буде слојевита, од активних материјала, примерена временским условима на дан извођења акције. Штапови за ходање могу битно олакшати кретање планинским пределима, па су веома препоручљиви. Батеријска лампа са пуним батеријама и комплетом резервних батерија су обавезни. Камашне, непромочива одећа или кишна кабаница могу битно да ублаже последице кишног времена у току извођења акције. Резервна одећа и обућа (заштићена од кише и сува) су добродошле по завршетку акције.

Преноћиште је 400 дин. по особи за ноћ. За два ноћења то је укупно 800 дин.
Трошкови превоза биће познати када се коначно договоримо око начина превоза, а биће око 2000 дин. Од Крагујевца до Поганова има 250 км.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа – важећу личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2016. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у ОШ 3. Крагујевачки батаљон“. За сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати у планинарским акцијама?

Организатор акције и водич на стази је Дејан Милошевић, телефон: 064/2415412

Share.

Leave A Reply