Дводневна акција на Велики Крш и Борски Стол - ПЕК Гора

Дводневна акција на Велики Крш и Борски Стол

0

Велики Крш (1148 мнв.) је планински венац који се налази на 10 км северозападно од Бора, источно од планине Стол, односно пруге Бор-Мајданпек. Са својом дужином од 9 км и ширином од 3 км, он представља узак и назубљен кречњачки венац благих страна окренутих ка југозападу, односно стрмих стена ка североистоку.

Борски Стол је планина у источној Србији која се налази на 16 км од Бора, припада општини Бор и Борском округу који је још познат и као Тимочка крајина. Врх планине Стол се налази на надморској висини од 1156 метара и представља један од најлепших видиковаца у Источној Србији.

План акције: субота 11.03.2017.г. – Велики Крш

 • 05:45 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца
 • 06:00 Полазак ка одредишту (на ову акцију ћемо ићи сопственим аутомобилима. Они који могу возити свој ауто треба да напомену организатору. Возачи не плаћају превоз, сходно Одлуци о начину организовања клупских акција)
 • Пауза за кафу и доручак у мотелу Балашевић подно Ртња  30 мин.
 • Долазак на превој Цепе, припреме и полазак на стазу. За први дан је предвиђено пењање и уживање на Великом Кршу.
 • Душина стазе око: 6 км, са висинском разликом од +-450 м.
 • Повратак истом стазом до превоја Цепе и аутомобила у зависности од времена проведног на планини.
 • Трансфер аутомобилима до основне школе у Горњану, смештај и ноћење.

Недеља 12.03.2017. – Борски Стол

 • Буђење, доручак, сређивање школе и паковање ствари у аутомобиле.
 • Одлазак до превоја Цепе, одакле крећемо на стазу и успон на Борски Стол.
 • Дужина стазе 12 км са висинском разликом +- 705 м.
 • Повратак до паркираних аутомобила и полазак за Крагујевац.

Непоходна опрема:

 • У зависности од временских прилика (у марту је могућ и снег) у време одржавања акције. Врећа за спавање обавезна (подметачи нису потребни. У школи постоје струњаче за физичко на којима ћемо спавати). Планинарске ципеле, камашне, капу, и рукавице.
 • Планинарски штапови.
 • Резервна сува гардероба.
 • Храна и вода: из ранца, за дводневни боравак. Могуће је припремити заједнички оброк у школској кухињи (вечера у суботу и доручак у недељу).

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 064-8540-330 (Андреј) најкасније до среде, 8. март 2017, на састанку клуба у ОШ „Трећи Крагујевачки Батаљон“ у 20:00.

Рок за отказивање учешћа 8. март 2017. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Превоз ће бити организован сопственим аутомобилима.
Број учесника ограничен на 16.

Цена превоза:

Трошкови превоза биће утврђени на основу потрошње аутомобила који возе учеснике. Возачи не плаћају превоз. Сви трошкови превоза биће подељени на једнаке делове, без обзира којим колима учесник иде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017 годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Андреј Ивошев, планинарски водич III категорије, мб 560, телефон: 064/854-0330

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017 годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у ОШ Трећи Крагујевачки батаљон“. За сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply