Mеђународни дан биодиверзитета - ПЕК Гора

Mеђународни дан биодиверзитета

0

 

 

 

 

 

 

 

Међународни дан биодиверзитета  

Међународни дан биодиверзитета усвојила је у децембру 2000. године Генерална скупштина Уједињених нација, у знак сећања на усвајање финалног текста Конвенције о биодиверзитету 22. Маја 1992. у Најробију.

Конвенција о биолошкој разноврсности (CBD – Convention on biological diversity), је  донета на Конференцији УН о животној средини и развоју (UNCED) у Рио де Жанеиру 1992. године. Конвенцијом се од земаља потписница тражи да својим природним ресурсима располажу на одржив начин како не би дошло до претерене експлоатације.

Биодиверзитет се одређује као „свеобухватна разноликост и различитост живих организама, укључујући копнене, морске и остале водене екосистеме  и еколошке комплексе чији су део; ово укључује диверзитет у оквиру врста, између врста и између екосистема“. Дакле, биодиверзитет као свеукупност гена,  врста и екосистема на Земљи је својеврсна заоставштина која се мора рационално користити и одржавати, ради будућих генерација и опстанка живота на Земљи. Србија је потписала, а потом ратификовала Конвенцију. У циљу спровођења Конвенције о биодиверзитету, 1994. године је донета Резолуција о политици  очувања биодиверзитета у нашој земљи.

Ове године тема Међународног дана биодиверзитета је „Одрживи туризам“ која се поклапа са обележавањем интернационалне године одрживог туризма коју је прогласила Генерална скупштина Уједињених нација у резолуцији 70/193 а коју предводи Светска туристичка организација Уједињених нација. Биодиверзитет, на нивоу врста и екосистема, пружа важну основу за многе аспекте туризма. Добро организован туристички сектор може допринети очувању бројности биљних и животињских врста и заштити биодиверзитета путем прихода од туризма.

Одрживи туризам подразумева бирање једноставних решења која ће смањити негативан утицај вашег боравка на некој дестинацији.

Најбољи учинак ћете остварити уколико се придржавате свих правила или бар већине. Како путујемо, шта носимо на путовање, шта једемо и пијемо,  шта купујемо, шта оставимо иза себе, може много утицати на околину у којој боравимо као туристи.

Наредна листа вас може подсетити на шта треба обратити пажњу и чега се придржавати како би сачували биодиверзитет  дестинације коју планирате обићи.

Поштујте дивље животиње, биљке и њихово станиште

Посматрајте дивље животиње тихо и неупадљиво како их не би уплашили. Не узнемиравајте животиње у циљу да их боље осмотрите. Никада не храните дивље животиње. Храњење дивљих животиња чини их зависним од људи, и може довести до напада или угинућа животиње.

Поштујте локалну заједницу

Будите отворени према локалној заједници и поштујте различитости, то може знатно променити ваше искуство путовања. Научите што више о месту које планирате обићи пре самог поласка, и покушајте да разумете обичаје, правила и традицију. Запамтите да увек поштујете локалне социјалне и културне обичаје. Избегавајте понашања која могу увредити локално становништво. Све туристичке активности треба обављати у складу са обичајима и традицијом земље домаћина, уз поштовање локалних закона, пракси и обичаја.

Спречите ширење болести

Пре одласка, проверите да ли морате примити вакцину уколико одлазите у неку земљу или земље.

Спречите ширење инвазивних врста

Као туриста, знали то или не, за собом покупите пуно слепих путника. Ови путници могу бити различитих облика. Семена, јаја инсеката, и други живи организми могу се преко ваше обуће или одеће пренети на друге локације где би постали инвазивне врсте. Ове интродуковане  врсте могу довести до елиминације локалних врста што је један од највећих разлога губитка биодиверзитета. Када је природно станиште за дивље врсте деградирано и биодиверзитет изгубљен, тада су угрожени и људи и то најпре сиромашни и најосетљивији, жене и деца.

Будите опрезни током куповине

Куповина коју вршимо током путовање може зна;ајно утицати на дивљи свет. Размислите добро пре него што купите или пробате нешто направљено од егзотичног дрвећа, биља, дивљих животиња или фосила. Неке врсте, и производи направљени од њих, су због њиховог статуса угрожености, забрањени за трговину или увоз/извоз. Тако можете довести до уништавања неке врсте или кршења закона уколико их купите или путујете са њима. Углавном, избегните куповину ташни прављених од коже дивљих животиња, украса од слоноваче, оклопа/шкољки животиња. Увек постоје алтернативе, као што су рукотворине локалних уметника где профит иде директно локалној заједници, а не ловокрадицама или бескрупулозним продавцима. Чување дивљег света земље у којој боравите је најбољи начин да очувате будућност људи који ту живе.

У заштићеним подручјима обилазите само места отворена за посетиоце

Национални паркови и резервати природе годишње приме око осам милиона посетилаца, према најновијим истраживањима. Повећан број посетилаца застићеним подручјима може бити ефикасан начин за очување и развој локалне заједнице.

Уколико пешачите, радите то по одређеним стазама предвиђеним за посетиоце како би смањили ометање или оштећење земље или вегетације. Уколико не постоји пут, одлучите се за онај правац који ће вас најбрже довести до циља и заобиђите колико можете осетљиве терене и дивље животиње. Избегавајте илегално камповање и не палите ватру.

Сачувајте воду и енергију

Практикујте краће туширање (просечни гости хотела користе око 300 литара воде за једну ноћ/ у луксузним хотелима и до 1800 литара). Било би добро да заврнете славину током бријања и прања зуба, пријавите славине уколико цуре и искључујте светло или грејање и климу када вам нису потребни.

Заобилазите пластичну амбалажу

Смањите употребу пластичне амбалаже за једну употребу. Не користите сламчице за пиће. Купујте пиће у стакленој амбалажи која се може рециклирати. Изаберите козметику за личну негу која не садржи микропластику (делићи пластике маљи од пет милиметара који могу угрозити водени живи свет) – пошто микропластика неће бити филтрирана током третмана отпада и може бити ослобођена директно у реке, језера или мора.

Одговорно одлажите смеће

Одложите отпад пажљиво. Понесите за собом  отпад који није разградив. Уколико кампујете, оставите камп место чисто и без смећа пре вашег одласка.

 

Teкст: Селена Милошевић

Share.

Leave A Reply