Копаоник – Самоковка, Кукавица и Козје стене

0

Субота, 19. август 2017.

Окупљање учесника акције је код Крста у центру Крагујевца у 5:15, полазак ка Копаонику тачно у 5:30. Уз краћу паузу за кафу у ресторану „Јеринин град“ на Ибарској магистрали, на одредиште (излетиште „Ђоров мост“ иза капије Националног парка Копаоник) стижемо око 7:50. Припремамо и проверавамо сву потребну опрему и на стазу крећемо у 8:00.

Крећемо обележеном и уређеном стазом која води кањоном Самоковске реке. Стаза на неколико места прелази мостовима преко реке. Кретањем кањоном Самоковке имаћемо прилику да видимо низ мањих и већих водопада, као и да посматрамо срме литице Козјих стена. Све време ћемо бити у подручју Националног парка „Копаоник“, а кањон Самоковске реке и Козје стене су у режиму заштите 1. степена. Из кањона Самоковске реке излазимо код излетишта Кадијевац. Одатле се пењемо на Кукавицу (1726) и са ње пратимо гребен ка Козјим стенама (1341), са којих имамо лепе видике на врхове Копаоника и суседне планине. Са Козјих стена силазимо гребеном кроз шуму преко Белиша (1014) ка Дашничком потоку до Бранове стругаре (692) и коначно путем до полазне тачке ове стазе.

Планирана стаза је дужине око 18 км са укупним успоном и силаском од 1150 м, са деоницама које пролазе ван путева и стаза кроз шуму. За пролазак овом стазом требаће нам око 10 сати пешачења.

Постоји могућност да се формира група која би пешачила само до излетишта Кадијевац, са евентуалим успоном на Кукавицу и повратак до Кадијевца, где би их сачекало превозно средство и превезло до полазне тачке, где треба да дође главна група. У том случају ова група би прешла око 8 км до Кадијевца, одн. око 13 км, ако би се пели на Кукавицу, што је примерено за слабије кондициониране планинаре.

Излетишта Ђоров мост и Кадијевац су уређена и опремљена надстрешницама са столовима и клупама, као и местом за ложење ватре, па они који се определе да остану на тим локацијама могу да се организују око припреме хране у природи. На обе локације постоје чесме са питком водом.

Повратак за Крагујевац би био око 18 часова, ако успемо да стазу пређемо како је планирано. Са успутним задржавањем у некој од кафана на Ибарској магистрали, у Крагујевац би стигли после 22 часа..

Обавезна опрема: дубоке планинарске ципеле, одећа примерена годишњем добу и временским условима, штапови за ходање, заштита од кише,  батеријска лампа са резервним батеријама, комплет прве помоћи, прусик, неопходни лични лекови.

Храна и вода: из ранца. Најмање 2 л воде. Допуна воде на успутним изворима.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Акција је захтевна. Намењена је искусним и физички спремним планинарима. Изводи се делом необележеним и неуређеним стазама и крећемо се планираном трасом на основу мапе, компаса и ГПС-а. Сви учесници морају бити спремни на импровизације које су неминовне када се пролази захтеван терен. Организатор не сноси одговорност за евентуалне проблеме при орјентисању који могу настати због непроходности терена, физичких препрека на терену, зарасле стазе и других непредвиђених околности. Ове ситуације захтевају прилагођавање и у овим случајевима организатор задржава право измене трасе сходно околностима.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију.

Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Пријаве за акцију, најкасније до среде, 16. августа 2017., на састанку клуба.

Цена превоза би била око 1300 динара за попуњен комби од 8 места. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Организатор ове акције и водич на стази је Дејан Милошевић, планинарски водич III категорије, мб 486, телефон: 064/2415412.

Share.

Leave A Reply