VI Јесењи успон на Соколов камен (1523 м)

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац по плану акција за 2017 годину 30 септембра 2017 године (субота) учествује у традиционалној акцији Планинарског савеза Србије „VI Јесењи успон на Соколов камен (1523 м)” коју организује Планинарско – алпинистички клуб „Мосор” Ниш.

Домаћини тврде да се ради о једној од најлепших планинарских стаза на Сувој планини, где ћете доживети прелепе и незаборавне тренутке на овој планинској лепотици. Стаза је кружна и средње је захтевна. Укупна дужина стазе је 14 км, са висинском разликом од 700 м у успону и исто толико при силаску.

Водиче на стази обезбеђује организатор. Водичи ће бити представљени на отварању акције и носиће уочљива обележја.

Први пут до сада, ПАК „Мосор“ организује и тродневни дечији камп „Соколов камен“ који ће бити постављен на Бојаниним водама.

Уз подршку Планинарског савеза Србије, акцију ће обезбеђивати припадници Горске службе спасавања Србије.

Сваки учесник учествује на своју одговорност у складу са својом психо-физичком кондицијом и здравственим стањем, и дужан је да се придржава упутстава организатора.

Програм акције:ПЕТАК 29. Септембар 2017. Године

17.00 Полазак из Крагујевца са трга „Код Крста”

20.00 Долазак на Бојанине воде.

Успут се свраћа у неки од рсторана на краће освежење и одмор. Ноћи се у Планинарском дому „Студенац“. Ноћење кошта 500 динара по особи, а на располагању је 60 места. Кревети су са постељином, у дому има струје, топле воде, купатила, тоалета.

СУБОТА 30. септембар 2017. Године

08:50-09:00 Окупљање и евидентирање учесника код планинарског дома „Студенац“ на Бојаниним водама и уплата котизације за ручак. Учесници који желе да ручају, плаћају организатору приликом пријаве и евидентирања котизацију од 100 динара и добијају бон за ручак

08:00-08:50 Свечано отварање акције

09.00 Успон креће са Бојаниних вода 860м/нв и пролази прво шумовитом стазом до изласка на гребен и антену испод самог врха Мосор, па онда даље наставља поново шумовитом стазом до самих стена где почиње нагли успон живописном стеновитом стазом са предивним погледом на нишку и заплањску котлину. У овом делу се пролази најлепши, али и најзахтевнији део на стази који ће бити обезбеђен алпинистичким ужетом и планинарима ПАК Мосора који ће ту дежурати и помагати свима којима је помоћ потребна

12.00-13.00 Долазак на врх Соколов камен 1523м, фотографисање и одмор.

13.00-15.00 Повратак је кружном стазом преко Девојачког гроба па онда краљевим путем до Бојаниних вода.

15.00-17.00 Ручак (Понети прибор за јело)

17.00-17.30 Подела захвалница учесницима и пријатељима клуба, као и проглашење најмасовнијег клуба на акцији. Затварање акције.

Организатор акције обезбеђује: учесничке књижице, захвалнице за клубове, печат успона, пехар за најмасовнији клуб.

Непоходна опрема:

  • Планинарске ципеле,

  • Заштита од ветра, сунца и кише, полар дукс, камашне, капу, и рукавице.

  • Планинарски штапови.

  • Резервна сува гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).

  • Потребно је са собом понети и чеону лампу са резервним батеријама.

  • Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 27.09.2017, на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Рок за отказивање учешћа 27.09.2017..г.. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Жарко Продановић, телефон:  064/684 68 79

Leave a Comment