Ртањ са западне стране

0

Ово је још једна акција којом посећујемо најмистичнију планину у Србији. Поред успона са северне и јужне стране, организујемо акцију којом ћемо прићи Ртњу са северо-западне стране од Лукова, попети се на његов гребен са запада и тако се кретати гребеном према истоку. Преко Кусака (1309) ка Преслу (1410) и попети највишу тачку Шиљак (1565). На крају ћемо се спустити познатом стазом на јужној страни ка насељу Ртањ.
Ртањ је планина која се налази у источној Србији. Припада Карпатским планинама. Ртањ је у подножју углавном састављен од пешчара и стена, а у вишим деловима од кречњака. Па је стога познат као планина која посетиоце оставља жедним. Што значи да на стази нећемо имати воде за пиће,па је пожељно понети мин. 2 л/особи., све док не дођемо до његовог подножја.
Са јужне стране падови су благи и према подножју се простире висораван која се лагано спушта ка Соко Бањи. На северној страни Ртањ је изразито одсечен са оштрим гребеном при врху. На источном крају гребена, уздиже се главни врх Шиљак. Северна страна планине прекривена је шумама и пашњацима, обрасла аутохтоним биљним врстама и у подножју обилује изворима питке воде.

Карактеристике стазе:

 Дужина стазе: 13 км
 Највиша тачка: 1565 мнв
 Висинска разлика: + – 1000 м
 Време потребно за прелазак стазе: око 9 часова.

План акције: субота 07.10.2017.

 05:30 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца
 06:00 Полазак аутобуса ка одредишту, селу Луково
 Долазак у село Луково око 07:40,
 припреме за почетак акције који је планиран за 08:00 ч
 Очекивани повратак у насеље Ртањ 17:00 ч
 Повратак у Крагујевац до 21:00 час

Непоходна опрема:

 Планинарске ципеле,
 Заштита од ветра, сунца и кише, полар дукс, камашне, капу, и рукавице.
 Планинарски штапови.
 Резервна сува гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).
 Потребно је са собом понети и чеону лампу са резервним батеријама.
 Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 04.10.2017., на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.
За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.
Рок за отказивање учешћа 04.10.2017..г.. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.
Трошкови превоза:

Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.
______________________________________
Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције и водич на стази је Стеван Јевтић, телефон: 060/314-91-90

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

 

Share.

Leave A Reply