Јесењи успон на Гудурички врх

0

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац по плану акција за 2017 годину 30. септембра 2017. године (субота) учествује у традиционалној акцији Планинарског савеза Србије „32. Јесењи успон на Гудурички врх (641 м)” коју организује Планинарско – смучарско друштво „Вршачка кула” Вршац.

Вршачке планине често зване и Вршачки брег се уздижу усред Панонске равнице у југоисточном делу Баната. Пружају се у правцу исток-запад, у дужини од 19 km, са највећом ширином од 8 km. Површина им је 170 km², од чега је у Србији 122, а у Румунији 48 km². Гудурички врх, са 641 m надморске висине, највиша је тачка ових планина и целе Војводине. Од осталих врхова познати су Лисичја глава (590 m), Ђаков врх (449 m) и Вршачка кула (399 m). Северна падина је стрма, док се јужна постепено спушта у побрђе, где се налазе вршачки виногради. Вршачке планине спадају, заједно с Фрушком гором, у острвске планине, јер су некада биле острво у Панонском мору. Са планина се пружа поглед на Вршац, Војводину и Румунију.
Програм акције:
6:30 Полазак из Крагујевца са трга „Код Крста”
9:30 Долазак у планинарски дом Широко било, пријављивање учесника акције
9:45 Свечано отваранје акције
10:00 Полазак на Гудурички врх
Стаза води од планинарског дома испод врха Лисичија глава преко превоја Кулмеа маре до Гудуричког врха. Стаза у овом делу није захтевна осим завршног успона на сам врх у трајанњу од 25 минута.
13:00 Долазак на Гудурички врх
Повратак стазом преко видиковца Каменарице, највећаг комплекса стена на Вршачким планинама. Стаза даље наставља преко Бране до планинарског дома.
17:00 Повратак у дом, ручак,  додела захвалница, дружење.
Стаза је дужине око 17км, укупног успона и спуста око 815м.
Непоходна опрема:
  • планинарске ципеле,
  • заштита од ветра, сунца и кише,
  • полар дукс,
  • камашне,
  • капа,
  • рукавице,
  • планинарски штапови.
  • чеона лампа са резервним батеријама

Резервна сува гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).

Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 27.09.2017, на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Рок за отказивање учешћа 27.09.2017. г. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор акције Никола Косановић МБ 586  тел. 064/39-66-780
Share.

Leave A Reply