Извештај о раду Планинарске секције у 2017. години

Као и претходних година, и овог пута резултате сумирамо од рођендана до рођендана. Иако се неки резултати могу приказати бројкама, успех ПЕК “Гора” немерљив је у погледу количине позитивне енергије и енергије уложене да би овај клуб данас, након 10 година постојања био оно што јесте – јака и озбиљна планинарска и еколошка организација.

Ако се осврнемо на циљеве које смо задали себи претходних година, а ти циљеви нису краткорочни и можемо са задовољством констатовати да смо и ове године испунили очекивања у погледу наших планинарских достигнућа.


У периоду децембар 2016. – новембар 2017. укупно је изведено 52 акције из плана који смо усвојили прошле године. Поред тога, клуб је организовао још 9 акција ван плана, на предлог водича и по одобрењу Управног одбора. Дакле, сваког викенда имали смо макар једну планинарску активност, а укупан број учешћа на свим нашим овогодишњим акцијама износи око 1400. Осим у нашим акцијама, чланови ПЕК Гора, радо учествују и у акцијама других друштава широм Србије, ширећи тако кругове пријатељстава и јачајући везе у планинарској заједници.

Један од главних циљева ове секције је стицање искуства у организацији и организовање већег броја високогорских акција. Сви ми стремимо већим висинама а успехе меримо надморском висином. Велике висине, представљају и велики изазов, а највећи успех за наш клуб, ове године постигао је Живорад Митић који се попео на изузетно захтеван и опасан врх Матерхорн, поставши тако први Kрагујевчанин коме је пошло за руком да ужива у погледу са овог чувеног врха.


Ове године организовано је 7 високогорских акција, а наши чланови походили су и остале високогорске дестинације у окружењу, што је од кључне важности за планинарско усавршавање, које је неопходно за даљи развој и напредак клуба.

Најзначајнија и најмасовнија акција организована ове године била је Друго коло Трекинг лиге Србије, коју смо организовали на нашим стазама на подручју Бешњаје. На овој акцији учестволало је 218 такмичара и 150 планинара на пешачким стазама.

Наша традиционална акција Ђурђевдански поход, ове године протекла је у знаку лоших временских прилика што се одразило и на посећеност. У склопу припрема за ове две планинарске манифестације на Бешњаји, које су одржане у року од две недеље, извели смо 6 акција уређења стаза, као и радове на уређењу дома и простора око дома. Посебно треба истаћи, да смо у организационом делу другог кола Трекинг лиге Србије, значајну сарадњу успоставили смо са Месном заједницом и мештанима Букоровца, који су нам несебично помогли понудивши смештај и гостопримство такмичарима из целе Србије.

Поред акција које смо ми организовали, желео бих да нагласим личну част, која је указана нашем клубу и мени као водичу, да предводим више од 1200 планинара на овогодишњој Републичкој акцији “Нарцису у походе” која се чак 61 годину за редом одржава на прелепим Столовима крај Краљева у организацији ПСД Гвоздац из Краљева.

И на крају, појачани са два нова млада лиценцирана водича, Планинарска секција ПЕК Гора у нову годину улази храбро и одлучно, свесни тога да су нам: стицање нових искустава, стручно усавршавање и школовање водича, едукација чланова, поштовање планинарске етике и планинарског кодекса понашања, квалитетна организација акција и безбедност на планини – трајни приоритети и трајни циљеви у раду клуба.

26.11.2017. године,
Председник планинарске секције ПЕК „Гора“
Андреј Ивошев

Leave a Comment