Троглав од Лопатнице до Маглича - ПЕК Гора

Троглав од Лопатнице до Маглича

0

Последња званична акција у овој години, на неки начин традиционална. Живописни гребени Троглава увек су добар повод да се дан проведе у природи и доживе несвакидашњи погледи на околне лепотице планине – Столове и Чемерно.

 

План акције:

Недеља 24.12.2017. год.

05:15 – окупљање учесника код Крста у центру града,
05:30 – полазак из Крагујевца преко Краљева до Богутовачке бање
7:30 – долазак до излетишта „Сиротани“ на реци Лопатници у истоименом селу, припрема за пешачење

Стаза је дужине око 16 км, са укупним успоном и спустом од око 1150 м, а требали би да је прођемо за око 8 сати.

Од излетишта „Сиротани“ пењемо се гребеном Котлинске косе до северног врха Велоког Троглава (1146 мнв). Са тог врха, пратећи све време гребенску стазу, пењемо се на највиши врх Ком (1178 мнв) а онда и на јужни врх (1174 мнв), са кога је леп видиковац ка Столовима.

Гребен Котлинске косе

Са Троглава силазимо гребенском стазом ка Исапљу – 1001 мнв, где силазимо на макадамски пут који води од Богутовца. Тај део стазе је стрм и помало каменит, па је нешто тежи за силазак, али уз пажњу нема великих проблема. Са Исапља силазимо гребеном до пута који нас сада бочно води ка Широком долу и пространом пропланку Мартење.

Поглед ка Кавгалији и Жељину

Са Мартења хватамо шумски пут ка Костовачи – 854 мнв. Ту се пут делом губи, па се на гребен ка Костовачи кратко, без проблема, пробијамо кроз шуму.
На Костовачи улазимо у нешто шири стари колски пут и пратимо га до изласка на један пропланак окренут ка Столовима одакле је можда најлепши поглед на Столове.

Видиковац ка Столовима

Настављамо даље силазак гребеном, сада једва видљивим стазицама, а пред врхом Ћувик – 798 мнв, кратко скрећемо са стазице која води изохипсом и пењемо се на Ћувик. Са Ћувика силазимо гребеном и опет хватамо стазу, која нас полако изводи на широки колски пут који пратимо све до превоја између Ћувика и Јасика. Ту на превоју је и раздвајање путева, а ми настављамо да пратимо пут и јасно маркирану стазу све до кафане испод Маглић града на Ибарској магистрали, где је и циљ нашег пута.
На одредиште стижемо око 16:00

План је оквиран и подложан је изменама пре почетка и у току извођења акције у зависности од тренутних услова на стази.

Опрема и гардероба:

Стандардна планинарска опрема и гардероба за зимски успон, прилагођена временским приликама и прогнози, за једнодневну акцију.
Резервна гардероба.

Исхрана:

Из ранца.

Трошкови акције:

Трошкови превоза: око 700  динара (у зависности од броја пријављених).

Пријаве:

Уз пријаву обавезна је уплата аконтације од 500 динара као гаранције за случај неблаговременог отказивања учешћа.

Крајњи рок за пријаву: среда 20.12.2017. год.

Крајњи рок за отказивање учешћа: среда 20.12.2017. год. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Организатор и водич: Дејан Милошевић, 064/2415412


За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply