Делиблатска пешчара – Загајичка брда

0

Делиблатска пешчара јединствена је пешчара у Европи, а налази се у југоисточном делу  Војводине, у јужном Банату. Ова пространа област површине од око 300km², чије су главне пешчане масе елипсоидног облика окружене плодним лесним пољоприврдним површинама, протеже се између Дунава и југозападних падина Карпата.

Делиблатска пешчара је специјални резерват природе и једно је од ретких прибежишта за многе специфичне врсте флоре и фауне, које у европским и светским размерама представљају природне реткости. Пешчара представља геоморфолошки и еколошко-биогеографски феномен не само Панонске низије, већ и читаве Европе.

Загајичка брда су необичан предео на североисточном ободу Делиблатске пешчаре. Лоптасти брегови допадљивог изгледа су древне пешчане дине, делом шумовите а делом прекривене степском вегетацијом, јединствени реликт пра-пејзажа Панонске низије пре него што су исту прогутале оранице.

План акције:

Недеља 17.12.2017. год.

05:15 – окупљање учесника код Крста у центру града,
05:30 – полазак из Крагујевца преко Смедерева и Ковина до Гребенца,
08:30 – припрема за пешачење и полазак на стазу.

Стаза је дужине око 16 km, са укупним успоном и спустом од око 230 m, а почиње и завршава се у месту Гребенац.

У повратку је предвиђен обилазак Лабудовог окна, значајног уточишта птица мочварица, гнездилишта глобално угрожених, бројних ретких и заштићених врста и најјача селидбена станица за птице водених станишта у Србији. Предвиђен је и обилазак Филмског села и Баре Ђурице, што је додатних 7 km пешачења.

Повратак у Крагујевац у касним вечерњим сатима.

 

Опрема и гардероба:

Стандардна планинарска опрема и гардероба за зимски услове, прилагођена временским приликама и прогнози, за једнодневну акцију.
Резервна гардероба.

Исхрана:

Из ранца.

Трошкови акције:

Трошкови превоза: око 1200  динара (у зависности од броја пријављених).

Пријаве:

Уз пријаву обавезна је уплата аконтације од 1000 динара као гаранције за случај неблаговременог отказивања учешћа.

Крајњи рок за пријаву: среда 13.12.2017. год.

Крајњи рок за отказивање учешћа: среда 13.12.2017. год. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Организатор: Светлана Предојевић, 063/7414826

Водич: Дејан Милошевић, 064/2415412

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој Гимназији. За сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

 

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply