Дубови од Марине кафане „Медна“

0

У недељу, 28. јануара 2018., планирана је ванредна истраживачка акција у нама најближој околини Крагујевца – успон на Дубове – 651 м. н. в. новом трасом.

Већ неколико година за редом ПЕК „Гора“ традиционално организује прву акцију у години Жежељ-Дубови, као солидну кондициону акцију која добро дође након дочека и репризе Нове године. Овај пут услед лошег времена и, већ неколико година заредом поновљене акције, она је изостала, тако да је овај, многима омиљен врх, на обронцима Гледићких планина остао без организоване планинарске „посете“. Међутим, у среду 10.01.2018 након редовног састанка ПЕК „Гора“ у разговору са Жарком, Дејаном и појединим члановима нашег Клуба, утврдили смо да би ипак могли да организујемо једну ванредну истраживачку акцију посвећену проналажењу нове трасе за успон ка чувеним Дубовима директно од Марине кафане „Медна“, путем којим још нисмо ишли, макар не у последњих 5-6 година, а чланови који су водили овај успон сличном трасом више нису са нама. Овом приликом би се захвалио Мирољубу Петровићу – Пери на великом доприносу приликом истраживања нових траса ка Дубовима у више наврата. Како би смо што мање утицали на унапред најављен годишњи план акција одлучено је да термин за одржавање ове акције буде недеља 28. јануар, када би заинтересовани за ову акцију требали да дођу сопственим превозом или аутобуском линијом до кафане „Медна“ у Ждраљици, одакле би смо на стазу кренули око 08.00 – 08.15

Недељни редуковани ред вожње - линија број 2 Петровац-Ждраљица

Недељни редуковани ред вожње – линија број 2 Петровац-Ждраљица

План акције:

Недеља, 28. јануар 2018. год.

07:45 – окупљање учесника испред кафане „Медна“ у Ждраљици,
08:15 – полазак на стазу
17:30 – очекивано време повратка до кафане „Медна“

Стаза је дужине око 19,5 км, са укупним успоном и спустом од око 750 м, а требали би да је прођемо за око 9 сати.

Опис планиране трасе:

Од кафане „Медна“ прешли би смо реку Ждраљицу и кренули узбрдо уз поток Вардакики, прошли поред једног мањег извора, а затим преко коте 395 и Антуше стигли до коте 506 са које се пружа прелеп поглед ка Крагујевцу и околини, Жежељу, Бешњаји, Јагодинском Црном врху. Даље би смо од коте 506 кренули ка западу и на потезу Лазовско брдо би изашли на гребенски пут који води преко целих Гледићких планина, али нам то овог пута није дестинација па би смо након неколико стотина метара хода овим путем који води ка југу на „Броду“ скренули у правцу истока ка коти 411 на којој се налази лепо уређен Вељков извор са наткривеним клупама за одмор. Од Вељковог извора би смо кренули југоисточно уз реку Медну, и на овом делу пута би смо највише морали да истражујемо и импровизујемо како би се на крају укључили на део стазе Гледићке трансверзале коју је ПД „Жежељ“ маркирао. Овом стазом би смо преко Хватова изашли на Стражару – 651 м. н. в. и Дубове 644 м. н. в. одакле би смо се спустили назад ка Вељковом извору у правцу запада, а затим назад преко Лазовског брда и Угара се спустили на почетак стазе до кафане „Медна“ до 17.30 часова.

Планирана рута са висинским профилом

Планирана рута са висинским профилом

Трек са слике можете преузети овде.

План је оквиран и подложан је изменама пре почетка и у току извођења акције у зависности од тренутних услова на стази.

Исхрана:

Из ранца

Потребна опрема:

  • препоручује се слојевито облачење у зимским условима, активан веш, полар дукс, виндстоп јакна,
  • дубоке планинарске ципеле
  • камашне,
  • капа,
  • батеријска ручна или чеона лампа са резервним батеријама,
  • планинарски штапови.

Водичи:

Дејан Милошевић, Жарко Продановић, Јаков Велисављевић

Организатор:

Јаков Велисављевић

За сва додатна питања око организације и учешћа на акцији можете се јавити организатору на телефон 064/489-15-45 као и на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој Гимназији.

Поглед са коте 506 ка Крагујевцу

Поглед са коте 506 ка Крагујевцу

Одмориште на Вељковом извору

Одмориште на Вељковом извору

Поглед са падина Буковика на Гружанско језеро и Дубове у позадини

Поглед са падина Буковика на Гружанско језеро и Дубове у позадини

Share.

Leave A Reply