Рудник – од Рамаће до Каменице

У недељу, 11. фебруара 2018., планирана је акција на обронцима планине Рудник, од Рамаће до Каменице.

План акције:

Недеља, 11. фебруар 2018. год.

07:00 – полазак аутобуса са главне аутобуске станице, на линији 602 Крагујевац-Каменица до Рамаће. Аутобус стаје изнад мале пијаце, код болнице и код медицинске школе.

Промена плана са превозом:

07:00 – организовани превоз од Крста у центру града
07:45 – долазак у село Рамаћа
08:00 – полазак на стазу
17:00 – полазак аутобуса из Каменице на линији 602-Каменица Крагујевац. Пристизање у Крагујевац око 18:00.

око 16 часова пристизање у село Каменица, где ће нас сачекати аутобус. Аутобусом путујемо до Враћевшнице, где ћемо се у локалном рестрану подружити и окрепити.
У ресторану се може поручити јунећа чорба са салатом по цени од 250 динара. Ујуто, при поласку, требали би да јавимо власнику колико планинара је заинтересовано за чорбу.

18:00 – Повратак за Крагујевац 

Стаза је дужине око 15 км, са укупним успоном од 575 м и требали би да је прођемо за око 8 сати лаганог пешачења..

У Рамаћи излазимо код цркве Куманица, коју ћемо прво да посетимо, а онда креће успон гребеном ка вишем врху Рамаћских висова (813 мнв). Силазимо са вишег врха и пролазимо подножјем нижег врха, обилазећи га, а онда се крећемо гребенским путем преко Северина (654), Божурове главе (723), Дебеле косе и Голог брда, а онда на Острој глави (797), скрећемо јужно ка гребену Нишан, којим силазимо све до Каменичке реке.
По силаску поћи ћемо узводно пар стотина метара, до ископина старе цркве из 15. века. Затим се враћамо низ Каменичку реку до села Каменица, где нас чека аутобус.

План је оквиран и подложан је изменама пре почетка и у току извођења акције у зависности од тренутних услова на стази.

Опрема и гардероба:

Стандардна планинарска опрема и гардероба за зимски успон, прилагођена временским приликама и прогнози, за једнодневну акцију.
Резервна гардероба.

Исхрана:

Из ранца и у ресторану по жељи.

Трошкови акције:

Трошкови превоза: око 200  динара.

Пријаве:

Крајњи рок за пријаву: среда 07.02.2018. год.

Крајњи рок за отказивање учешћа: среда 07.02.2018. год. 

Организатор и водич: Дејан Милошевић, 064/2415412


За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017./2018. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017./2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Leave a Comment