Велики Крш и Борски Стол – два дана

0

Велики Крш (1148 мнв.) је планински венац који се налази на 10 км северозападно од Бора, источно од планине Стол, односно пруге Бор-Мајданпек. Са својом дужином од 9 км и ширином од 3 км, он представља узак и назубљен кречњачки венац благих страна окренутих ка југозападу, односно стрмих стена ка североистоку.

Борски Стол је планина у источној Србији која се налази на 16 км од Бора, припада општини Бор и Борском округу који је још познат и као Тимочка крајина. Врх планине Стол се налази на надморској висини од 1156 метара и представља један од најлепших видиковаца у Источној Србији.

Албуме са сликама са прошлогодишње акције можете погледати на следећим линковима:

План акције: субота 10.03.2018.г. – Велики Крш

 • 05:45 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца
 • 06:00 Полазак ка одредишту
 • Пауза за кафу и доручак
 • Долазак на превој Цепе, припреме и полазак на стазу. За први дан је предвиђено пењање и уживање на Великом Кршу. Вишак ствари остављамо у превозу.
 • Душина стазе око: 6 км, са висинском разликом од +-450 м.
 • Повратак истом стазом до превоја Цепе и превоза. Узимамо ствари и полазимо стазом до планинарског дома. До планинарског дома је потребно још око 30 минута хода, па водити рачуна да не претерате са количином ствари које носите.
 • Ноћење у планинарском дому подно планине Стол.

Недеља 11.03.2018. – Борски Стол

 • Буђење, доручак, полазак на стазу на успон на Стол.
 • Дужина стазе 12 км са висинском разликом +- 705 м.
 • Повратак до планинарског дома, паковање ствари, сређивање дома и повратак до превоза на превоју Цепе. Повратак за Крагујевац.

Непоходна опрема:

 • У зависности од временских прилика (у марту је могућ и снег) у време одржавања акције. Планинарске ципеле, камашне, капу, и рукавице. Заштита од кише, снега и ветра…
 • Планинарски штапови.
 • Резервна сува гардероба.
 • Храна и вода: из ранца, за дводневни боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 064-8540-330 (Андреј) најкасније до среде, 7марта 2018, на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији у 20:00.

Рок за отказивање учешћа 7. март 2018. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Број места у планинарском дому је ограничен.

Трошкови акције:

 • Превоз (калкулација на бази цене минибуса од 20 особа): око 1500 динара
 • Смештај у дому (једно ноћење): 550 динара

Организатор и водич: Андреј Ивошев 064/8540-330


За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017./2018. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017./2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply