Промотивна планинарска акција за младе од 18 до 30 година, Бешњаја 2018

0

У склопу промоције планинарења, пешачења у природи и планинарског спорта, ПЕК Гора из Крагујевца, у суботу 17.03.2018. год. организује трећу промотивну планинарско пешачку акцију на обележеним стазама Бешњаје у околини Крагујевца, са обиласком прелепог кањона Вољевице.

Акција је намењана свим особама старости од 18 до 30 година. За учешће на акцији потребно је да поседујете одређену физичку кондицију за прелазак стазе од 15 км (пример: дужина круга у Шумарицама, од музеја, путем до хотела и назад до музеја је око 4 км).

Опис стазе

Дужина стазе којом ћемо се кретати је 15 км. Стаза креће из села Букоровац код сеоске водинице и окретнице аутобуса. Стаза је комбинација ливада, шумских путева и шумских стаза. Може се очекивати, у зависности од временских услова, да на деловима стазе буде блато, па је потребно томе прилагодити обућу. На пар места дуж стазе прескакаћемо мање поточиће што захтева од учесника пуну концентрацију и придржавање упутстава водича и организатора. Завршетак стазе је код школе у Букуровцу. За прелазак стазе биће нам потребно око 7 часова лаганог хода са успутним паузама за одмор.

Потребна опрема

 • Ранац
 • Заштита од кише (кабаница…)
 • Дубоке ципеле за пешачење или нека друга адекватна outdoor обућа.
 • Слојевитo гардероба. Током пешачења може доћи до знојења, па је препоручљиво носити нешто од синтетичког – активног веша. Избегавати памучни веш јер памук упија сав зној, па у контакту са телом брже извлачи топлоту из вас и може довести до потхлађивања.
 • резервна гардероба.

Храна и вода

 • Сендвичи за целодневни излет, протеински барови или неки слаткиш и минимум 1 литар воде по учеснику. Воду је могуће допунити на 10 км стазе на извору Ђурина чесма.
 • Није препоручљива употреба енергетских напитака пре и током акције. Иако енергетски напици телу обезбеђују брзу и лаку енергију, они за кратко време исцрпљују енергетске залихе организма, па су за дужа целодневна пешачења потпуно контрапродуктивни.
 • на акцији је забрањана употреба алкохолних пића.

План акције – субота 17.03.2018.

 • 08:00 полазак организованим превозом из центра Крагујевца (код Крста) до Букоровца.
 • 09:00 припреме и полазак на стазу од воденице у Букоровцу.
 • 16:00 завршетак пешачења код школе у Букоровцу и повратак аутбусом за Крагујевац.

Пријаве и трошкови акције

 • Пријава за акцију врши се електронским путем, попуњавањем формулара на крају овог текста.
 • Пријаву потврђујете уплатом превоза у износу од 200 динара, на састанцима клуба који се одржавају сваке среде у Првој крагујевачкој гимназији од 20:00 часова, најкасније до 14.03.2018.

Организатор и водич на стази: Андреј Ивошев, планински водич МБ 560

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Share.

Leave A Reply