Котленик – од Лађеваца до Лесковца

Планина Котленик лежи између долине Западне Мораве и Груже. Са падинама планине Јешевац повезана је преко ниског седла код Бумбаревог брда.

На темену Котленика, издуженог углавном од југа ка северу ређају се врхови: Чемерница (487), Борча (508), Краљица (578), Шиљата коса (590), Клупе (549), В. Ливаде (645), Градинчица (700), Орлови (667), Велики врх (748), Недовка (713), В. Брдо (634), Чукар (526) и други.

Са западне стране, увучене уз долине речица и потока левих притока Западне Мораве посађене су сеоске куће села Тавник, Лађевци, Цветке, Милочај. На источној страни у Гружанској удолини, а делом и уз долине притока Груже, налазе се куће села Пајсијевић, Лесковац, Губеревац, Витковац, Печеног, Милавчић и Витановац. На југу су села Шумарице, Сирча, Опланићи, Поповићи и Трговиште. На северу Гунцати и Жуње.

Планина је дуга око 21 км. На северу је широка око 10 км, док се на југу клинасто сужава, па између Шумарица и Витановца достиже ширину од око 3 км.

Планинарско друштво „Каменац“ Гружа, дана 18.03.2018. године организује традиционалну акцију успона на врхове Котленика. Планинарско – еколошки клуб „Гора“ је уврстио ову акцију у свој план. Ове године стартна позција успона је са надвожњака у селу Лађевци. Са трог места се креће у успон до Великог врха (748 мнв), са ког ће се преко других врхова Котленика наставити спустом до села Лесковац, тачније до Ловачког дома изнад села.
Организатор за све учеснике који то желе спрема ручак и пиће. Цена ручка и једног пива или сока износи 200,00 динара.

План акције:

07.15 Окупљање учесника код Крста у центру Крагујевца
07:30 Полазак ка одредишту
08.30 Долазак код надвожњака у селу Лађевци
09.00 Припреме и полазак на стазу. Стаза је око 17 км
15.00 Долазак на плато испред ловачког дома у селу Лесковац

15.00 – 16.00 Ручак
16.00 – 17.00 Силазак у село до превоза.
17.00 -18.00 Повратак за Крагујевац.

Непоходна опрема:

У зависности од временских прилика (у марту је могућ и снег) планинарске ципеле, камашне, капа, и рукавице. Заштита од кише, снега и ветра…
Планинарски штапови.
Резервна сува гардероба.
Храна и вода: из ранца, за  боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 064/684-68-79 (Жарко) најкасније до среде, 14. марта 2018, на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији у 20:00.
Рок за отказивање учешћа 14. март 2018. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови акције:

Превоз (калкулација на бази цене минибуса од 20 особа): око 500 динара (цена је оријентациона, није фиксна и може варирати на горе или на доле, зависно од понуде превозника)

Организатор и водич: Жарко Продановић 064/684-68-79

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017./2018. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017./2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

 

Leave a Comment