Светски дан енергетске ефикасности - ПЕК Гора

Светски дан енергетске ефикасности

0

Енергетска ефикасност подразумева низ мера које предузимамо у циљу ефикаснијег коришћења енергије. Појам енергетска ефикасност се односи и на техничке уређаје, за које кажемо да су енергетски ефикасни ако имају висок степен корисног дејства тј. мале губитке приликом трансформације једног облика енергије у други.

Данас, 5. марта се обележава Светски дан енергетске ефикасности у част првог састанка светских експерата одржаном на овај дан 1998. године у Аустрији, како би разговарали о енергетској кризи и њеним могућим решењима.

Енергетска ефикасност је употреба мање количине енергије (енергената) за обављање истог посла, односно функције (грејање или хлађење простора, расвета, производња различитих производа, рад аутомобила,…). Она се никако не сме посматрати као штедња енергије јер штедња увек подразумева неку врсту одрицања док ефикасна употреба енергије никад не нарушава услове рада и живљења. Важно је још и нагласити да побољшана ефикасност употребе енергије за циљ има смањење потрошње за исту количину производа/услуга што резултира и пропорционалном новчаном уштедом.

Ефикасно коришћење ресурса штеди енергију, новац и смањује емисије угљен-диоксида.

 

 

Тако на пример, изолациони спољни зидови и кровови могу уштедети 15-40%, зависно од врсте објекта и начина изградње.

Замена конвенционалних прозора са висококвалитетним изолационим стаклом је још један добар пример, којим се може уштедети 10-30% и контролисати улазак сунчеве светлости и топлоте у простор.

Ефикасно коришћење енергије за расвету обезбеђује се првенствено коришћењем дневног светла, а ако то није могуће, онда треба користити енергетски ефикасне светиљке и припадајуће елементе.

Кућни уређаји имају веома битну улогу у опремању дома због своје функционалне улоге у свакодневном животу, али и могућности уштеде енергије коју им омогућавају најновије технологије израде. Ови уређаји потроше око 20% укупне енергије потребне за одржавање домаћинства. Управо због тога, поједини уређаји имају већу куповну цену, али су на крају исплативији од јефтинијих јер постижу знатне уштеде уз исту или још бољу ефикасност.

Однос уложеног и добијеног не мери се само кроз тренутно улагање у кућни уређај, већ кроз његов цео век трајања и потрошњу енергије. Сваки кућни уређај мора имати налепницу за означавање енергетског разреда, која садржи информације о потрошњи енергије и квалитету рада уређаја. Словне ознаке од А до Г указују на квалитет уређаја што се тиче енергетских и других особина, а уређај је квалитетнији што је ближи слову  А. Енергетски разреди А, А+ и А++ спадају у најефикасније уређаје. Додатна ознака „+“ и „++“ означава да уређај има већу енергетску ефикасност од оне која се законским прописима односи на категорију А.

Teкст: Селена Милошевић

Share.

Leave A Reply