Медведник 2018

0

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац по плану акција за 2018 годину 1. априла 2018. године (недеља), организује успон на планину Медведник.

Војинова стена

Војинова стена

Планина Медведник се налази недалеко од Ваљева и са 1247 м.н.в. налази се у средишту планинског венца који од Дрине на западу преко Гучева, Борање, Јагодње и Соколске планине наставља венцем Ваљевских планина које на западу почињу са Медведником (1247), Јаблаником (1274), Повленом (1347), Маљеном (1104), а завршавају Сувобором и Рајцем на истоку.
Укупна пвршина подручја планине Медведник од превоја Преслоп, изнад варошице Пецка, до села Јовања и прилаза Ваљеву је 367 км², а уже подручје његове препознатљиве греде је дуго 5 км  и скоро се неприметно излази на врх планине са изванредним видиком. Други његов врх (Натин врх) је висине 1241 м.н.в. и налази се на источној страни планине.

У низу Ваљевских планина, Медведник је из даљине најмаркантнија планина са својом несиметричном силуетом која се са истока благо подиже до заравни на средини масива, да би се нагло обрушио стрмим кречњачким литицама на свом западном крају. Као последња планина, његови врхови у најуздигнутијем делу прелазе 1200 м. н. в..

Поглед са Кулине

Поглед са Кулине

Програм акције:
 • 6:00 Полазак из Крагујевца са трга „Код Крста”

 • 9:00 Долазак у планинарски дом Холдинг Корпорације Крушик, кратак одмор и припрема за полазак на стазу

 • 9:30 полазак на стазу: преко реке Завојшнице и извора Кедина вода стижемо на видиковац Војинова стена. Одатле идемо на врх Медведника па на видиковац Велико платно. Враћамо се на Натин врх па преко Равних ливада и видиковца Кулина, поред извора Васина вода се враћамо на место одакле смо и кренули. У дому су вољни да нам спреме ручак пасуљ и салата по цени од 400 дин.

У повратку би свратили у манастир Пустиња, ако пут буде одговарао.
 • Повратак у вечерњим сатима.
Стаза је дужине око 11.5 километара, укупног успона и спуста око 498 метара.
Кондициона тежина 3/10, техничка тежина 2/10.
Планинарски дом Холдинг Корпорације Крушик

Планинарски дом Холдинг Корпорације Крушик

Непоходна опрема:

 • Планинарске ципеле,
 • Заштита од ветра, сунца и кише,
 • полар дукс,
 • камашне,
 • капа и рукавице,
 • планинарски штапови.
 • чеона лампа са резервним батеријама.
 • Резервна сува гардероба (може остати у аутобусу за повратак са стазе).

 

Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Траса - Медведник

Траса – Медведник

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 500 динара, најкасније до среде, 28.03.2018, на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Рок за отказивање учешћа 28.03.2018. г. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право: измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији. 

Организатор акције Никола Косановић М.Б. 586  тел. 064/3966780
Share.

Leave A Reply