Путевима старог Раса

0

Ова акција је прилика да се 8 векова од крунисања првог српског краља Стефана Првовенчаног подсетимо наше историје, Немањичких задужбина и дешавања на подручју прве српске државе.

План акције

21. април 2018. – субота

Долазак у Нови Пазар (идеално је да се у Пазар стигне најкасније око 08:30). Сусрет са вођом акције и члановима Планинарско-еколошког удружења ,,РАС”, који ће Вам правити друштво на овој акцији.

Одлазак до полазне тачке, локалитета Пазариште, на 7км од града. На овој локацији постоје остаци старог средњовековног трговишта, остаци некадашњег најчувенијег рибњака у југо-источној европи и модеран ресторан покрај реке. Одавде (после евентуалне кафе у ресторану) креће успон према средњовековном утврђењу Рас. Постоји делимично обележена шумска стаза и успут се обилазе остаци пећинске црквице. На врх овог доминантог брда, где су остаци утврђења стиже се за око 60 минута. Предвиђена је пауза, разгледање околинине и оброк (из ранца, свако свог наравно).

После паузе настављамо стазом према извору реке Рашке. Спуштамо се лагано и идемо паралелно са реком Рашком. Цела ова стаза, укључујући и успон до утврђења дуга је око 10 километара. Углавном се иде шумским стазицама и путевима, а један мали део (око 500м) испред самог манастира асфалтом.

Пре обиласка манастира Сопоћани, у плану је обилазак пећине у којој извире река Рашка. Прилаз и стаза кроз пећину су лепо уређени, а заинтересовани за ову активност треба да понесу батеријске лампе. Уколико водостај реке буде поплавио поменуту стазу, ову активност ћемо одложити.

Обилазак манастира Сопоћани – упознавање са историјом манастира, разговор са монасима, разгледање околине, касније, по жељи и вечерња служба у овој светињи.

После обиласка манастира предвиђен је обилазак и архитектонског здања, чувеног архитекте Драгише Брашована, мотела Сопоћани. Мотел је сачуван у изворном изгледу, направљен половином прошлог века. У разговору са управом овог објекта, обезбеђен је смештај за планинаре, по доста јефтинијој цени од сталне. Собе ће бити топле, имаће топле воде, а могуће је и организовање заједничке вечере, опет по повољној цени. Мотел има паркинг за аутомобиле и аутобусе. Капацитет мотела је око 50 особа.

После смештања у собе и малог предаха, постоји могућност организовања још једне пешачке туре, до села Грачане и врха Јужац (занимљива шумска стаза, са лепим погледом и врх који је испреплеплетан пећинама и усецима). Стаза је кружна и укупно дуга 6 километара, прелази се за око два сата хода. Такође, мотел има осветљен терен за фудбал па је могуће увече организовати и овај вид забаве. Вечерња служба у манастиру Сопоћани почиње у 17 часова.

22. април 2018. – недеља

По жељи и потреби, могуће је присуствовати Светој литургији у манастиру Сопоћани. Литургија почиње у 8:00ч и траје до 9:30 часова.

Скуп планинара, и полазак према Новом Пазару најкасније у 10:30. Планом је предвиђен обилазак града и градских знаменитости: Новопазарска тврђава са кулом Мотриљом, стара чаршија са Амир-агиним ханом (спољашње разгледање), Алтун-алем џамија, куповина ћевапа, пештерских млечних производа, обилазак новопазарске пијаце. Слободно време и поменуте активности треба да се обаве најкасније до 14:00 часова.

Обилазак цркве Светог Петра и Павла, а потом постоји могућност пешачења до манастира Ђурђеви Ступови или транспорт аутобусима. Стаза није превише тешка ни дугачка, прелази се за око 2 сата умереног хода. Обилазак манастира, упознавање са историјатом и разговор са игуманом уз кафу и манастирску ракију. Затварање акције и полазак назад у поподневним сатима (вечерња служба такође почиње у 17 часова, па је могуће пре поласка присуствовати истој).

Повратак у Крагујевац до 22:00.

Непоходна опрема:

  • У зависности од временских прилика у време одржавања акције. Планинарске ципеле, камашне, капу, и рукавице. Заштита од кише, сунца, и ветра…
  • Планинарски штапови.
  • Резервна сува гардероба.
  • Храна и вода: из ранца, за дводневни боравак у планини.

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на моб. тел. 064-8540-330 (Андреј Ивошев) најкасније до среде, 19априла 2018, или на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, средом од 20:00.

Рок за отказивање учешћа 19. април 2018. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Број места у мотелу је ограничен.

Трошкови акције:

  • Превоз: биће накнадно објављено
  • Смештај и вечера у мотелу Сопоћани: 1500 динара

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017./2018. годину.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017./2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply