Рогозна 2018

МИНИСТАРСТВО ОМЛАДИНЕ И СПОРТА
ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ
Планинарски клуб,, Берим“- Зубин Поток и
Планинарски клуб ,,Копаоник“- Лепосавић

Позивају на:

ТРАДИЦИОНАЛНУ ПЛАНИНАРСКУ АКЦИЈУ ПСС-а

,,РОГОЗНА- 2018“

Пролећни дан планинара, десета традиционална планинарска акција ПСС-а ,,Рогозна-2018“, изводи се на планини Рогозна.

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ вас у сарадњи са Планинарским друштвима „Копаоник“ Лепосавић и „Берим“ Зубин Поток, води на висове ове планине. Планине коју ивиче воде Рашке са једне и Ибра са друге стране. Планине у чијем самом подножју су се сместили Нови Пазар, Рашка, Лепосавић, Митровица и Зубин Поток. Са чијих се врхова погледом може обухватити и сагледати простор Старог Раса и свих светиња у долини Рашке.

На стазама Рогозне планинари ће се испети на један од врхова Рогозне, на којима стоје остаци Јелеч града, од Старог Раса удаљеног око пет до шест сати, од Звечана десет до дванаест сати, а од Брњака у долини Ибра, где је столовала мајка краљева Драгутина и Милутина, Јелена Анжујска, око три сата хода. Под зидинама Јелеч града краљ Драгутин је 1282 године пао са коња и сломио ногу. Повреда је била јако тешка и он након тога, у Дежеви код Раса предаје власт свом млађем брату Милутину. Иза тога пратећи стазе на Рогозни планинари ће се попети на највиши врх Рогозне Црни врх. И са овог врха пуца поглед да долину Раса. Али и на долину Горњег Поибарја са Брњацима и врховима Мокре Горе изнад њих.

Трећег дана боравка на падинама Рогозне панинари ће се испети на Бубски шиља, са ког се пружа предиван поглед на врхове Копаоника, Мокре Горе и на долину Ибра. Иза тога имаћемо прилику да обиђемо језеро Газиводе и неке од српских светиња у долини Ибра.

ПЛАН:

Петак – 20.04.2018.године

14.00 сати, полазак из Крагујевца (Код Крста)

18.00 сати, скуп учесника у ОШ у селу Грубетиће (удаљено је од магистралног пута Нови Пазар – Рибариће око 12.км). Планиран је долазак у ово село око, преко Рашке и Новог Пазара. Смештај и ноћење на подметачима.

Субота – 21.04.2018.године

08,00 сати, полазак на стазу: село Грубетиће (960 м), село Отес, планински врх са остацима средњовековног летњиковца немањића Јелеч града (1262 м), Црни врх (1479 м), село Витаково, село Бубе. Ручак и смештај са ноћењем у основној Школи „Бубе“.
Дужина стазе око 20 км, са успоном од око 850 метара и спустом од око 950 метара.

Недеља – 22.04.2018.године

08,00 сати, полазак на кружну стазу ОШ „Бубе“, Бубски шиљак (1282 м), повратак у село Бубе
Дужина стазе око 8 км, са успоном од око 300 метара и исто толиким спустом.

Након тога, по договору, можемо обићи језеро Газиводе, споменик Арсенију Чарнојевићу и неку од светиња у долини Ибра.

Повратак за Крагујевац у вечерњим сатима до 23.00 сати.

ИНФОРМАЦИЈЕ О ПРЕВОЗУ СМЕШТАЈУ И ИСХРАНИ:

Организатор ПД „Копаоник Лепосваић обезбеђује превоз учесника из Лепосавића, Рашке и Новог Пазара до села Грубетиће, један ручак, два преноћишта у школама и превоз опреме из села Грубетића до села Бубе, као и превоз учесника и опреме до Рашке (Лепосавића) по цени од 500 динара.

ПЕК „Гора“ ће за планинаре који полазе из Крагујевца организовати превоз сопственим возилима до Рашке или до Лепосавића (зависно од договора са организатором). Цена превоза до Рашке (Лепосавића) и назад ће бити утврђена у договору са власницима возила. Растојање од Крагујевца до Рашке износи 130 километара.

За ноћење у школама од опреме је потребна врећа за спавање и подметач или душек на надувавање.

Обавезно понети прибор за јело.

Непоходна опрема у зависности од временских прилика у време одржавања акције:

  • планинарске ципеле,
  • камашне, капа, рукавице,
  • заштита од кише, сунца, и ветра,
  • планинарски штапови,
  • резервна сува гардероба.
  • храна и вода из ранца, за петак поподне, суботу и недељу (један ручак обезбеђује организатор)

Пријаве за акцију:

Пријаве се шаљу СМС поруком на мобилни телефон 064-684-68-79 (Жарко Продановић) најкасније до среде, 19. априла 2018, или на састанку клуба у Првој крагујевачкој гимназији, средом од 20:00.

Рок за отказивање учешћа 19. април 2018. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.


За учешће на акцији потребно је имати лична документа: личну карту, оверену здравствену књижицу и планинарску картицу ПСС са плаћеном чланарином за 2018. годину (или потврду издату од клуба).

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.
Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену. Водич задржава и право да одбије да води на акцију планинара за којег процени да није физички спреман и прописно опремљен за ову акцију. 

Сви учесници у акцији учествују на сопствену одговорност и морају поштовати одредбе у „Правилнику о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ и “Правилима понашања планинара” Такође, морају поштовати и усмена упутства организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском чланском књижицом/картицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су у спортској медицини обавила лекарски преглед, попунила и потписала приступницу, попунила и потписала евиденциони картон и потписала изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању од одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони картон могу добити и попунити код секретара клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој Гимназији. 

Leave a Comment