22. Пролећни дан планинара – Гледићке планине

0

У суботу, 7. априла, Планинарско – еколошки клуб „Гора“ ће се одазвати позиву ПСД „Љуктен“ Трстеник, које по двадесетдруги пут заредом организује републичку традиционалну планинарску акцију „Пролећни дан планинара“ – Успон на највиши врх Гледићких планина – Самар 922 метара надморске висине.

КРАТАК ОПИС:

ПСД „Љуктен“ је до сада са великим успехом организовало 21. узастопну акцију, под називом „Пролећни дан планинара“, на којима су на стазама Гоча и Гледићких планина угостили преко 9000 планинара из целе Србије и готово свих планинарских друштава и клубова. Ове године планирана је стаза која води на највиши врх Гледићких планина – Самар, од 922 метара надморске висине.

Gledic 4

Гледићке планине су народном предању име добиле по томе што се са њих далеко гледа. Простиру се правцем северозапад – југоисток у дужини од 35 километара, између Лепенице на северу, Груже на западу, Левча на истоку и Западне Мораве на југу. Оне су, после Рудника, највише шумадијске планине. Овај простор централне Србије богат је шумом, речним токовима, пашњацима и природним лепотама.

ПЛАН АКЦИЈЕ:

 • 08:00 – Окупљање планинара код „Крста“ у центру Крагујевца
 • 10:00 – Полазна тачка на стази, село Лободер (превоз од Трстеника аутобусима)
 • 12:30 – Врх Самар
 • 14:30 – Врх Смрдан
 • 15:00 – Село Горњи Дубич – ручак, подела награда и захвалница
 • 17:00 – Село Металица, где су су паркирани аутобуси
 • 18.00 – Повратак за Крагујевац

КАРАКТЕРИСТИКЕ СТАЗЕ:

 •  Дужина                 – Око 16 километара,
 • Укупан успон        – 570 метара,
 • Тежина стазе        – Лака.

Стаза почиње у селу Лободер на јужној страни Гледићких Планина и успоном води до највишег врха Самар (922 мнв). Након тога, правцем исток стаза наставља до још једног од врхова ове шумадијске лепотице, врха Смрдан (842 мнв), а затим спустом до села Горњи Дубич. Након ручка  у планинарском дому у наведеном селу наставља се пешачење до села Металица, одакле следи повратак за Крагујевац.

Организатор ПСД „Љуктен“ обезбеђује учесничку књижицу, амблем, печат акције и успутних врхова, те пригодне награде за најмлађег и најстаријег учесника, као и признање клубу за најмасовније учешће у акцији.

ОБАВЕЗНА ОПРЕМА:

 • Удобна обућа за целодневно пешачење у природи
 • Слојевита гардероба примерена временским условима на дан извођења акције
 • Заштита од кише – кабаница, камашне, кишобран
 • Планинарски штапови могу олакшати кретање
 • Лична карта, планинарска и здравствена књижица
 • Одећа за пресвлачење (остаје у аутобусу до повратка са стазе)

ИСХРАНА:

Исхрана је из ранца. Понети мининимално 2 литра воде. Ко жели може да се пријви за ручак (кувани посни пасуљ са рибом и салатом) који обезбеђује ПСД „Љуктен“ по цени од 150 динара.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ:

На редовним састанцима ПЕК „Гора“, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији.

Рок за пријављивање и отказивање: среда 04.04.2018. год.
Пријаву потврдити уплатом превоза у наведеном року.

Предност пријаве на акцији имају планинари ПЕК „ГОРА“, затим планинари других планинарских клубова и друштава и на крају учесници који нису ни у једном планинарском клубу, а предност учешћа на акцији учесници који су уплатили превоз.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација за превоз.

Организатор акције: Анђелка Велисављевић – 061/218-33-75.

Извештај са ове акције из 2013. године можете прочитати овде.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017./2018. годину.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017./2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply