Две акције на простору Старог Раса истог викенда

0

Стицајем околности за викенд, 21. и 22. Априла Планинарско еколошки клуб „Гора“ Крагујевац, у сарадњи са Планианрско – еколошким удружењем „Рас“ Нови Пазар и са Планинарским друштвима „Копаоник“ Лепосавић и Берим“ Зубин Поток, организује две дводневне акције на просору рађања српске земље, земље Немањића.

У првој акцији, која се организује заједно са удружењем „Рас“ из Новог Пазара и Планинарским друштвом „Жежељ“ Крагујевац, планинари имају прилику да првог дана прођу путевима средњевековних каравана од Раса ка Дубровнику (најава), стазом која води до локалитета „Пазариште“, на ком су се у средњем веку сусретали људи из далеких крејева света и на ком се вршила размена и продаја робе. Наставиће даље успоном до остатака славног утврђења „Рас“, на узвишењу изнад Пазаришта, а потом гребеном пратити ток реке Рашке до њеног изворишта и манастира Сопоћани, који је саградио унук стефана Немање, а отац краљева Драгутина и Милутина, Стефан Урош I Немањић. У смирај дана имаће прилику да уживају у слободним активностима и специјалитетима хотела „Сопоћани“, ту у непосредном окружењу манастира, који је под заштитом Унеско-а.

Наредног дана планинари ће имати прилику да обиђу културно – историјске објекте и знаменитости у Новом Пазару. Затим цркву Севтог Петра и Павла, из деветог века, грађене на темељима још старијег верског обејкта – византијске базилике из шестог века, у којој су се доносиле значајне одлуке у настајању прве српксе државе. Затим ће се испети до виса изнад Дежевске долине, у којој су се рађали и столовали Немањићи. На том вису Немања је изградио своју задужбину – ЂурЂеве Ступове и посветио је Светом Ђорђу, који је услишио његове молбе и ослободио га из пећине у коју га заточише његова рођена браћа. У тој његовој задужбини покопан је његов праунук, краљ Драгутин.


У другој акцији, која се истог викенда организује у сарадњи са Планинарским друштвима „Копаоник“ Лепосавић и „Берим“ Зубин Поток, планинари ће имати прилику да походе висове планине Рогозне (најава). Планине коју ивиче воде Рашке са једне и Ибра са друге стране. Планине у чијем самом подножју су се сместили и Нови Пазар и Рашка, и Лепосавић и Митровица и Зубин Поток. Са чијег се Црног врха погледом могу обухватити и сагледати сва места и светиње коју ће планиниари обићи у првој акцији. На стазама Рогозне планинари ће се испети на један од врхова Рогозне од 1262 метара, на којима стоје остаци Јелеч града, од Старог Раса удаљеног око пет до шест сати хода. А од Звечана десет до дванаест сати хода. Или од Брњака у долини Ибра, где је столовала мајка краљева Драгутина и Милутина, Јелена Анжујска, око три сата хода. Под зидинама Јелеч града краљ Драгутин је 1282 године пао са коња и сломио ногу. Повреда је била јако тешка и он након тога, у Дежеви код Раса предаде власт свом млађем брату Милутину. Иза тога пратећи стазе на Рогозни планинари ће се попети на највиши врх Рогозне Црни врх од 1479 метара надморске висине. И са овог врха пуца поглед да долину Раса. Али и на долину Горњег Поибарја са Брњацима и врховима Мокре Горе изнад њих. Одавде се пружа предиван поглед на језеро Газиводе на Горњем Ибру. Трећег дана боравка на падинама Рогозне, након ноћења у селима Грубетиће и Бубе, планинари ће се испети на Бубски шиљак од 1282 метара надморске висине, са ког се пружа предиван поглед на врхове Копаоника, Мокре Горе и на долину Ибра. Иза тога пружа им се прилика да обиђу језеро Газиводе и неке од српсиких светиња у долини Ибра.

Признаћете, две врло атрактивне акције. И прилика да се на простору Старог Раса проведе узбудљив викенд. Нажалост, обе падају у исто време! Али, одлучите се овог пута за једну од њих. А следеће године обиђите простор који сте пропустили овог пута. Уживајте!!!

Share.

Leave A Reply