9. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају - ПЕК Гора

9. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају

0

Традиционална планинарска акција:

„9. ЂУРЂЕВДАНСКИ ПОХОД НА ЖЕЖЕЉ И БЕШЊАЈУ“
5. мај 2018. године

Планинарско-еколошки клуб „ГОРА“, у суботу, 5. маја 2018. године организује „9. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају“, који ће се одржати у оквиру свечаности поводом Дана Града Крагујевца.

Стаза најкраћим путем повезује брдо Жежељ (486 мнв) и Бешњају (Лисин лаз – 613 мнв), у смеру запад-исток, већим делом шумским путевима, који воде по гребену брда која се надовезују.
Акција „9. Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају“ ове године биће организована на две стазе.

Избор стазе је слободан и искључиво зависи од жеље сваког поједница – учесника и његове физичке припремљености:

1. Кратка стаза – „Ђурђевак“ –    (10.5 км и 350 м укупног успона),
2. Средња стаза – „Уживање“ –   (16 км и 600 м укупног успона),

Стазе су лагане и примерене су и најмлађим особама (стаза „Ђурђевак“), као и непланинарима и почетницима у планинарењу. Обе стазе полазе из села Букоровац, испред објекта месне канцеларије и основне школе.

 • Стаза „Ђурђевак“, води путем короз село Букоровац пратећи ток реке Осаница, а онда се издиже на гребен којим се стиже до храста и лепог видиковца ка Крагујевцу. Одатле се креће брдовитим пределима до следећег храста записа, све до врха Жежељ и некадашњег планинарског дома. Са Жежеља се спуштамо до водопада Бук и Ћосићског извора све до ресторана „Медна“, на путу Крагујевац-Јагодина.
 • Стаза „Уживање“ води уз Врлетницу до превоја испод Лисиног лаза, а онда на кратко крећемо ка Ђуриној чесми, где ће бити краћи одмор. Од Ђурине чесме се враћамо истом стазом до Лисиног лаза, а онда пратимо стазе брдовитих предела све до храста видиковца где се ова стаза спаја са стазом „Ђурђевак“.

За учеснике акције организатор обезбеђује превоз од „Крста“ у центру града до Букоровца у одласку и из Ждраљице до „Крста“ у центру града у повратку са акције.
Котизација за превоз износи 150 динара.

Организатор ће за планинаре, који се определе за ту опцију, обезбедити ручак (планинарски пасуљ са салатом). За овај оброк понети посуде и прибор за јело.
Котизација за ручак износи 150 динара.

Остале оброке у току дана планинари обезбеђују сами и носе их у ранцу. На стази „Уживање“ моћи ће да се допуни резерва воде код Ђурине чесме на Бешњаји. Препоручује се планинарима и љубитељима природе да у ранцу понесу најмање 1 литар воде.

Опрема, обућа и одећа планинара – учесника у акцији би требала да буде прилагођена стази и временским условима.

Сатница активности на дан похода, субота 5. мај:

 • 8:00 Полазак групе учесника аутобусом из центра града („код Крста“) до полазне тачке стазе у селу Букоровац,
 • 8:30 – 8:45 Пријављивање учесника,
 • 9:00 Отварање акције и полазак на стазу,
 • 16:00 – 17:00 Пристизање са стазе код ресторана „Медна“ у Ждраљици,
 • 17:00 Ручак и освежење за све учеснике акције,
 • 17:30 – 18:30 Подела захвалница и забавни програм за учеснике и дружење,
 • 18:30 – 19:00 Полазак организованим превозом из Ждраљице до Крста у центру
  града.

Како би смо што квалитетније планирали и организовали поход и прихват учесника молимо Вас да свој долазак најавите благовремено, а најкасније до 27. априла 2018. године, са подацима:
–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће учествовати у акцији,
–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који ће користити наш превоз,
–   о броју планинара Вашег клуба – друштва који се опредељују за наш ручак.

Контакт бројеви мобилне телефонске везе за пријаве организованих група (клубова – друштава) и питања наших суграђана и других заинтересованих лица:

064 / 6846879 – Жарко Продановић, председник
064 / 2415412 – Дејан Милошевић, подпредседник
063 / 7414826 – Светлана Предојевић, начелник

и/или е-mail: pekgora@gmail.com

Организоване групе су у обавези да припреме списак планинара и предају га организатору пре изласка на стазу.

За наше суграђане – љубитеље природе и пријатеље клуба:
Пријава учешћа се потврђује куповином бона за превоз и бона за ручак по жељи. Наши суграђани се на акцију могу пријавити идоласком на наше редовне састанке, које одржавамо сваке среде, од 20 сати у Првој гимназији. Пријаве суграђана ћемо примати  до нашег последњег  састанка пред акцију – среда, 25. април 2018. године.

Како би смо успешно организовали превоз свих учесника у акцији и припремили потребан број оброка, потребно је да се  и чланови клуба ПЕК „Гора“  у истом року пријаве  за учешће у акцији. Чланови се пријављују на редовним састанцима Клуба. И чланови клуба учешће  потврђују куповином карте за превоз.

За све друге информације позовите нас на назначене контакт бројеве мобилне телефонске везе, или нас контактирајте путем електронске поште!

Драги пријатељи, љубитељи природе и планинари, придружите нам се да и овог пута прошетамо уређеном и обележеном планинарском стазом преко Жежеља и Бешњаје и уживамо у лепоти пролећем обојених предела Шумадије!

Share.

Leave A Reply