62. Републичка акција „Нарцису у походе“

0

У организацији планинарско-смучарског друштва „Гвоздац“ из Краљева већ шездесетдругу годину заредом, од 1956. године, одржава се републичка акција „Нарцису у походе“. Наш Клуб сада већ традиционално, радо одлази у посету одличним домаћинима и драгим пријатељима планинарима из друштва Гвоздац. Тако и ове 2018-те године уз успешну сарадњу претходних година, настављамо дружење на њиховој стази на планини Столови. Позната је по дивљим коњима као и предивним природним амбијентом. У ово време њу красе  расцветани нарциси (Narcissus poeticus) о чијој се лепоти и у грчкој митологији писало.

– Полазак: у недељу 13.05.2018. у 06:00 (скуп учесника код Крста у центру Крагујевца у 05:50)

ПЛАН АКЦИЈЕ:

  • 06:00  – Полазак аутобусом за Краљево (скуп учесника код Крста у центру Крагујевца у 05:50)
  • 08:00  – Свечано отварање акције у селу Каменица и излазак учесника на стазу
  • 08:15 – 15:00 – Каменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица (1375 м. н. в.) – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“)
  • 15:00 – 16:00 – ручак, подела награда и захвалница, затварање акције
  • Повратак у Крагујевац се очекује најкасније до 20.00

СТАЗЕ:

Дужа стаза је дуга око 21 км са висинском разликом од око 1.000 м. успона и око 800 м. спуста и спада у стазе средње тежине.

За учеснике слабије кондиције предлажемо краћу и лакшу стазу: Каменица – (Орловац 938м) Дебело брдо – Брезна (Пл. дом „Зорица Гиздавић“), дужине 11 км са успоном од 700 м и спустом 500 м. Стаза не излази на највиши врх Столова – Усовицу 1375 м. н. в., већ од одморишта Орловац креће ка планинарском дому.

РУЧАК:

По завршетку акције, организатор обезбеђује бесплатан ручак – планинарски пасуљ по рецептури прослављеног кувара Милијана Стојанића из Косјерића, у Планинарском дому „Зорица Гиздавић“ у селу Брезна, на месту где се обе стазе завршавају. Понети лични прибор за јело.

Акција се изводи под именом НАРЦИСУ У ПОХОДЕ и подразумева такав однос према овом дивном цвету и природи. Молимо вас ДА НЕ БЕРЕТЕ НАРЦИСЕ!

Цена: Биће формирана у складу са коначним бројем пријављених – око 600 динара.

Организатор и водич: Анђелка Велисављевић, планинарски водич III кагегорије 061/218-33-75

Пријављивање за акцију: На редовним  састанцима Клуба у Првој крагујевачкој гимназији сваке  среде у 20:00, до среде 09.05.2018, а након тога у случају отказивања обавезно је обезбедити замену или уплатити износ за трошкове превоза.

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

 

 

Share.

Leave A Reply