Кањон Матка

0

Кањон Матка

На само 15 километара од Скопља, налази се Матка – узани кањон доњег тока реке Треска. Чине га стрме литице измећу којих лежи најстарије вештачко језеро у Македонији које носи истоимени назив као и кањон.
Сам кањон, поред својих природних лепота, краси и неколико средњевековних манастира, као и богата туристичка и рекреативно – забавна понуда у самом кањону.


План акције:

Субота 26.05.2018.
09:00 сати  – полазак из Крагујевца
16:00 сати – уз успутне паузе и задржавање на граничном прелазу, очекивано време доласка у Скопље иза кога следи пријављивање у самом смештају
– Смештај је у приватним апартманима у Скопљу
– Остатак дана и вечери искористили би за обилазак Скопља, дружење и одмор
– ноћење
Недеља 27.05.2018.
09:00 сати – полазак из смештаја ка месту Средње Водно, одакле се гондолом возимо до врха планине Водно на којем се налази „Миленијумски крст“. После краћег задржавања на врху, крећемо ка кањону, спуштајући се низ гребен. У силаску ћемо посетити манастир Св. Николе Шишевског где ћемо направити паузу, иза које настављамо силазак све до самог кањона.
12:00 сати – очекивано време силаска у кањон
– Слободно време за обилазак кањона, манастира у самом кањону, вожњу чамцима, кајацима…
16:00 сати – полазак за Србију – Крагујевац
23:00 сати – Уз успутне паузе и задржавања на граници, очекивано време доласка у Крагујевац

Карактеристике стазе:
Укупна дужина стазе (Водно – кањон Матка): 11 км
Висинска разлика: – 1100 м
Кондициона захтевност стазе: 3/10
Техничка захтевност стезе: 1/10

Неопходна планинарска опрема:
Заштита од Сунца, ветра и падавина, планинарске ципеле, резервна гардероба, чеона лампа, штапови…
Минимум 1 литар воде понети са собом. Храна из ранца.
Са собом је потребно понети оверену здравствену књижицу, личну карту/пасош, планинарску књижицу/картицу са маркицом за 2018 годину.

Цена:
Цена је базирана на основу групе од 30 људи и износи 35 € у шта спадају превоз, смештај, карта за гондолу и вожња чамцем/кајаком.

Пријава:
За акцију је могуће пријавити се на редовним састанцима клуба (сваке среде од 20:00 сати у Првој крагујевачкој гимназији), или директно код организатора, на број 064/380 80 73, или на мејл nikolag89@hotmail.com 
Уз пријаву је обавезна аконтација у износу од 20 €, која се не враћа услед отказивања учешћа иза датума наведеног као последњи дан за пријаву.
Крајњи рок за пријаву је 16.05.2018.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

Организатор и водич Никола Пантовић

Share.

Leave A Reply