Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају из моје перспективе - ПЕК Гора

Ђурђевдански поход на Жежељ и Бешњају из моје перспективе

0

Блага, питома планина са усталасалим зеленим пропланцима и лепим видицима према Крагујевцу и околини. Такав утисак је на мене оставила ова планина 5. Маја ове године када сам је први пут обишла. Лаган успон до врха планине Жежељ, са два краћа одмора поред старих храстова и добри домаћини из планинарско еколошког клуба „Гора“, били су довољни за диван планинарски дан.
На самом врху поред напуштеног планинарског дома, наишла сам на 3-4 струка дивље орхидеје „Велики Каћун“ или Orchis purpurea. Јако сам се обрадовала али су биљке биле угажене и прецветале. Ово је наша највећа и најлепша орхидеја па сам почела боље да разгледам околину не бих ли наишла на још неку врсту. На силаску низ Жежељ, кроз шуму поред саме стазе, наилазим на још две врсте из ове велике породице биљака, Plathantera chloranta и Cephalantera damasonium. Обе су врло лепе мирисне, орхидеје за које је карактеристично да расту у дубокој хладовини где има влаге. Посебно је лепа зелена орхидеја Plathantera чији цвет личи на крила анђела. Ни бела, нежна Cephalantera није ништа мање лепа и необична.

Ове биљне врсте, као и све друге дивље орхидеје су строго заштићене и по нашим и по ЕУ законима. Типично за њих је да расту у чистој природи, и показатељ су незагађеног земљишта. У наставку планинрења, према водопаду „Бук“ срећем још две врсте дивљих орхидеја. На жалост, биле су врло близу стазе и оштећене, па ни фотографије нису баш репрезентативне. Нежна, висока Orchis mascula, или „Стасита орхидеја“, боје јоргована, такође тражи хладовину ретке шуме. Прави представник раних орхидеја, прави је украс природе.

На излазу из шуме, на отвореном пољу, срећем и Anacaptis ustulata, честу малу орхидеју која расте у групама по отвореним ливадама и пропланцима. Воли сунце и својом јако пурпурном бојом цвасти привлачи пажњу. Бели цветни језичак је посут ситним тачкицама и лепо мирише.
Ових пет врста орхидеја, које сам пронашла у близини водопада „Бук“, највишег водопада Шумадије, немерљиво украшавају идилу и доприносе ужитку у природним лепотама овог краја. Вероватно на овом месту расту и друге врсте орхидеја, али у неком другом периоду године, што је свакако разлог више да се опет посете Жежељ и Бешњаја.

Текст и слике: Светлана Крџић
ПСК Железничар Краљево

Share.

Leave A Reply