Копаоник 2018

0

ВАНРЕДНА ПЛАНИНАРСКА АКЦИЈА – КОПАОНИК 2018

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац, дана 02. и 03. јуна 2018. године поново и традиционално у сарадњи и уз гостопримство нашег члана, Драгана Јововића организује дводневну ванредну планинарску акцију на простору Копаоника. Током тог викенда проћи ћемо покрај водопада Јеловарник, испети се на Небеске столице и спустити у Сунчану долину! Сместити се у апартманима Хотела „Mount“! Дружити на вечери уз музику и отворени шанк! Другог дана договорити о некој од атрактивних стаза на простору Равног Копаоника!
Копаоник (познат и као Сребрна планина) је највећи планински масив у Србији који се пружа од северозапада ка југоистоку дужином од око 75 километара, досежући у средњем делу ширину од око 40 километара. Један његов део је заштићена зона под именом „Национални парк Копаоник“ у оквиру кога постоји већи број заштићених природних целина, а на њему се налази и највећи скијашки центар у Србији. Његов највиши врх је Панчићев врх са 2017 метара, на коме се налази маузолеј чувеног српског природњака по коме је и добио име. Цео масив је добио назив по великом рудном богатству које је на њему експлоатисано још од средњег века, а на његовом ширем простору је смештен читав низ културно-историјских споменика из периода од XII до XV века. Захваљујући развијеном туристичком центру са савременим хотелима и пратећим објектима, Копаоник представља једну од најпопуларнијих туристичких дестинација у Србији.

Водопад Јеловарник

Водопад Јеловарник

Највиши део је пространа површ Равни Копаоник, око које се дижу Суво Рудиште са Панчићевим (Милановим) врхом (2017 m), Караман (1934 m), Гобеља (1834 m) и др. Југоисточно од Сувог Рудишта гребен Копаоника је сужен и рашчлањен у низ пластастих узвишења: Чардак (1590 m), Шаторица (1750 m) и Оштро копље (1789 m), између којих су широке преседлине.

Панорама Копаоника са Небеских Столица

Панорама Копаоника са Небеских Столица

Хотел „Mount“ налази се наспрам хотела „Гранд“. У понуди има 13 апартмана, који одговарају како пословним тако и туристичким посетама Копаонику. Направљен је у планинском етно стилу, од природних материјала. У опремању хотела посебна пажња посвећена је детаљима. Ентеријер одише топлином. Опремљен је уникатно израђеним намештајем. Детаљи од дрвета и кованог гвожђа чине амбијент удобним и опуштеним. Свака соба је опремљена плазма ТВ-ом, одличним surround системима, директном телефонском линијом и брзом wireless internet везом, што даје могућност да останете у вези са свим што је и ко је вама важан – битан. Бежичне тастаруре и преглед на ТВ-у „сурфовање“ internet-ом чине изузетно пријатним. Апартмани су опремљени мини кухињама са баром.

Хотел "Mount"

Хотел „Mount“

Ентеријер собе - хотел "Mount"

Ентеријер собе – хотел „Mount“

Хотел уз апартмане располаже: рестораном домаће кухиње на два нивоа, са 90 места; фитнес центром са 14 life-fitnes справа за вежбање, 3 кардио справе, траком за трчање, елиптик симулатором нордијског трчања, степером и теговима који покривају целокупну мишићну партију; вертикалним соларијумом; студиом за масажу; финском сауном; парним купатилом. У призмељу у нивоу рецепције, из хола хотела се улази у скијашницу, из које се директно излази на снег.

План акције:

Субота, 02.06.2018.

 • 06:30  – полазак из Крагујевца (Код Крста)
 • 09:00 – Долазак у Брзеће (Брус) са одмором у ресторану „Колиба“ (гратис освежавајуће пиће)
 • 09.30 – полазак до водопада Јеловарник, одакле одмах крећемо на планинарску стазу у правцу Небеских столица. Настављамо стазом преко Крчмара, Црне дубоке и Црвене дубоке,
 • 16.00 – Смештај у Хотелу „Моунт“ и одмор,
 • 19.00 – Презентација о експедицији на Јужни пол.
 • 20.00 – Вечера са отвореним шанком и музиком

Недеља 03.06.2018.

 • 08:00 – Доручак
 • 09.00 – По договору излазак на неку од стаза на висове у околини Равног Копаоника
 • 12:00 – Повратак са стазе, паковање и полазак за Крагујевац.

Неопходна планинарска опрема:

 • Заштита од Сунца, ветра и падавина,
 • планинарске ципеле,
 • резервна гардероба,
 • чеона лампа,
 • штапови…

Минимум 1 литар воде понети са собом. Храна на стазама је из ранца.

Са собом је потребно понети оверену здравствену књижицу, личну карту, планинарску картицу са маркицом за 2018 годину.

Цена:

Цена смештаја у хотелу „Mount“, освежавајућег пића у ресторану „Колиба, вечере са музиком и отвореним шанком и доручком износи 1.700,00 динара + превоз, који зависи од броја учесника у акцији и креће се од 1.000,001200,00 динара.

Пријава:

За акцију је могуће пријавити се на редовним састанцима клуба (сваке среде од 20:00 сати у Првој крагујевачкој гимназији), или директно код организатора, Микице Миловановића, на број 060/36 00 604.

Уз пријаву је обавезна аконтација у износу од 2.000,00 динара, која се не враћа услед отказивања учешћа иза датума наведеног као последњи дан за пријаву.
Крајњи рок за пријаву је среда 30.05.2018.

Организатор, Микица Миловановић

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply