Козара, Плитвице, Уна 2018 - ПЕК Гора

Козара, Плитвице, Уна 2018

0

Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац по плану акција за 2018 годину 16., 17., 18. јуна 2018. године, организује акцију Козара, Плитвице и Уна.

Козара је својеврсна ваздушна бања, јединствена по брзини регенерације црвених крвних зрнаца. Ово је место где можете дишући пуним плућима уживати у прелепим амбијентима козарачких шума, бавећи се разним активностима. Планина Козара налази се у северозападном делу Босне и Херцеговине. То је ниска, острвска планина смештена између Панонске низије на северу и Динарида на југу, те омеђена рекама Савом, Уном, Врбасом и Саном.
Иако висина њених врхова не прелази 1000 м. н. в., Козара својом висином, пространством и лепотом доминира овим дијелом БиХ.
У народу је позната као „Крајишка љепотица“ захваљујући својим густим комплексима листопадних и четинарских шума, пропланцима, бистрим потоцима те богатству флоре и фауне.

Планинарење, бициклизам, спортско пењање и скијање чине боравак на Козари потпуним. Обележене пешачке стазе пружају изврсну прилику да упознате ову планину, уживате у њеним сликовитим пејзажима, а истовремено побољшате своју психофизичку кондицију.
У циљу очувања и заштите културно-историјских и природних вредности, централни део планине Козаре, површине 3.907,54 ха, проглашен је националним парком 1967. године.

Средишњим делом Националног парка „Козара“ доминира плато Мраковице (806 м. н. в.) на којем се, због његових урбаних садржаја, често одржавају културне манифестације и окупља велики број посетилаца националног парка.

Плитвичка језера су национални парк у Хрватској, у области Лика, између планинских масива Мале Капеле и Личке Пљешивице. У административном погледу, мањи део парка је део општина Слуња, Оточца и Огулина, али већи део је под администрацијом Коренице. Регион је проглашен националним парком 1949. године. Река Корана је формирала 20 језера између којих има много предивних водопада и слапова.

Плитвичка језера су јединствени феномен хидрографије. Вода у језерима углавном долази из Црне ријеке, Бијеле ријеке и потока Љесковац који се уливају у Прошћанско језеро. Прошћанско језеро је на надморској висини од 636 метара.
Карактеристичне боје језера, од смарагдне зелене до тиркизне, чине лепоту и атрактивност језера потпуним.
Плитвице су на листи УНЕСКО светског наслеђа још од давне 1979. године.

Уна је река у западном делу Босне и Херцеговине; у доњем делу свог тока протиче кроз Републику Српску, и она је гранична река са Хрватском. Уна је десна притока Саве.
Први велики унски водопад налази се код Мартин Брода, насеља смјештеног на дну кањона у којем Уни притиче ријека Унац. Управо на овом дијелу Уна је најатрактивнија јер је седра створила мноштво канала, брзака и острваца те неколико већих водопада од којих висина највећег износи приближно 55 метара.
Код Мартин Брода се одржава и традиционална Унска регата (међународна туристичка кајак регата) која је била прекинута почетком деведестих али је обновљена прије неколико година. Мартин Брод је познат широм Европе по рафтингу, спорту којем погодује немиран ток ријеке, тако да сваке године на Уну долаз спортиста из многих европских земаља. Уз Уну се, у непосредној близини Мартин Брода, налазе и неколико споменика културе као што су манастир Рмањ те Миланчева кула, грађевина из римског доба.
Други велики водопад је Штрбачки бук који се налази у Републици БиХ код села Доњи Штрбци, у непосредној близини Хрватске границе. Штрбачки бук се састоји од неколико водопада који су веома близу један другом а највећи је висок око 25 метара.

План акције:

Полазак  из Крагујевца са трга „Код Крста” у поноћ 15.06
  • 16.06. стижемо на Козару и смештамо се у дом. После краћег одмора, полазак на стазу дужине 18км, на којој ћемо обићи разне знаменитости и културно-историјске споменике овог парка.
  • 17.06. у раним јутарњим часовима крећемо за Плитвице. После обиласка Плитвичких језера, подижемо шаторе у кампу и смештамо се.
  • 18.06. пакујемо се и полазимо за Крагујевац. У повратку обилазимо Национални парк Уна.
  • У Крагујевац стижемо у касним вечерњим сатима.

Непоходна опрема:

  • планинарске ципеле,
  • заштита од ветра, сунца и кише, камашне и капа,
  • планинарски штапови,
  • гардероба за три дана,
  • чеона лампа са резервним батеријама
  • шатор, подметач и врећа за спавање
Храна и вода: из ранца, за целодневни боравак у природи.

Пријаве за акцију:

Уз уплату аконтације од 40е, најкасније до среде, 6.06.2018, на састанцима клуба, или до попуне места у превозу.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Рок за отказивање учешћа 13.06.2018..г.. Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену за учешће, или им се неће вратити уплаћена аконтација.

Трошкови превоза:

Правоз, смештај и улазнице у Националне паркове 75е.

Цена је формирана за групу од 20 планинара. Уколико се мање људи пријави цена ће се накнадно формирати.

Сви учесници акције су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора акције.

Организатор акције: Никола КосановићМБ 586  тел. 064/39-66-780

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту и пасош.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply