Светски дан заштите животне средине - ПЕК Гора

Светски дан заштите животне средине

0

Данас се обележава Светски дан заштите животне средине. Датум 5. јун је одредила Генерална скупштина Уједињених нација јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. Године. На конференцији се окупило 113 држава, које су донеле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Предлог да се прославља 5. јун дала је делегација Југославије и према неким изворима, ово је постао централни догађај Уједињених нација.

Сваке године бира се тема која се фокусира на одређени проблем са којим се животна средина суочава. Тема ове, 2018., године носи назив – Зауставити загађење пластиком, а земља домаћин је Индија.

Тема је позив свима који желе да се укључе у борбу против великог изазова са којим се сусрећемо сви у 21. веку. Шта можемо променити у сопственом навикама како бисмо смањили терет који пластика прави на животну средину и на наше здравље?

Иако пластику користимо у јако корисне сврхе, постали смо у стању и да је користимо за једнократну употребу и тиме допринесемо загађењу животне средине. Сваког минута купује се око 1 милион пластичних боца за пиће. Сваке године користимо до 5 трилиона пластичних кеса за једнократну употребу. Укупно 50 посто пластике коју користимо је за једнократну употребу.

Скоро трећина пластичне амбалаже завршава на нашим улицама и загађује наше окружење. Око 13 милиона пластике сваке године завршава у морима, где уништава корални гребен и осетљив морски свет. Пластика која заврши у океанима може се задржати и до 1000 година пре него што се потпуно распадне.

Пластика се такође налази и у води за пиће. Научници још нису сигурни какву штету пластика може нанети оргнанизму, али пластичне масе садрже разне хемикалија, од којих су многе токсичне и делују штетно на хормоне. Пластика привлачи и многе друге загађиваче, укључујући диоксине, метале и пестициде.

Share.

Leave A Reply