Цмиљевица и врело Ибра

0

  Недеља 8. јул 2018. годинеРезултат слика за pek gora

Организатор ПД Жежељ и ПЕК Гора (Немања Рeбић и Никола Пантовић)
Назив акције „Цмиљевица и врело Ибра
Место одржавања акције, Црна Гора

Резултат слика за cmiljevica crna gora

Цмиљевица (ћир., Цмиљевица; говори се и Смиљевицаје планина која се налази у североисточном огранку Проклетија, на граници Црне Горе и Косова, између градова Беране и Рожаја и Руговског краја на југу. Смиљевица је једна од најлепших планина на овом простору. Налази се на супротној страни од Ђаковице (планина Тујак) и Ругове. Планина је питома, како то овај народ каже. Има доста живе воде, ливада, богатство шуме и около катуна њива, на којима добро успева кромпир. На катуне на Смиљевици издижу мештани села Загорје: Кљајићи, Бојовићи и Лутовци; из села Луге, Осмајлићи и Бабовићи; из Петника; Барјактаревићи и Бабовићи; Из Ровца; Дашићи и други, из Доње Ржанице: Коматине, Девићи, Марсенићи и Асовићи и из Калудре Ралевићи.
Удаљеност од села до катуна је у просеку око 2 сата хода терајући стоку испред себе. Углавном су се изгонила говеда и овце. Било је домаћина који су имали и по 500 и више оваца (Благоје Кљајић) и који је по некад знао и да зазими на катуну. До се ливаде не покосе стога се изгони на врх Смиљевице, а касније имају непрегледна пространства за пашу. На катуне се издиже око 1. маја и тако се остаје до Митров-дана. Катуни су удаљени једни од других и по више стотина метара, а ређе су неки ближи.

Удаљеност од Крагујевца 220 км. Полазак код Крста 5:00 сати. Очекивано време путовања са паузама око 4,5 сати. Планирани повратак у Крагујевац до поноћи.

У близини места Рожаје (Црна Гора) постоји низ планина које се последњих година збирно зову по самом месту. Најпознатија међу њима је свакако Хајла, али по лепоти не заостају ни остали висови који су око ње. Овога пута је планиран само успон на врх Смиљевица – 1963 м, последње више узвишење у ланцу висова који се постепено спуштају ка Беранској котлини.

План акције: Полазак у недељу у 05:00. Једна пауза од 45 минута, планирана је до крајњег одредишта – Хотела Локвице (1.350 м.н.в), одакле се креће на успон. Преко локалитета Ђаковица прво се пешачи макадамом који пролази кроз пашњаке, а нешто касније стазом кроз шуму смреке до врха Смиљевица. До Смиљевице од стартног места је потребно око 2,5 сати, односно дужински 6,5 км. Са врха следи силазак до катуна Петков до, а даље низ обронке планине до извора Ибра. Од извора Ибра следи спуштање низ првих десет километара чувене реке све до моста на магистрали, где нас чека аутобус за повратак за Крагујевац. Дужина стазе је око 27 км, потребно време за њен прелазак је око 9 сати, а сама стаза је карактеристична и по томе што је око 70% укупне дужине  у благом силаску. У повратку је планирана још једна пауза у Србији од 60 минута. Планиран долазак у Крагујевац је око поноћи.

 

Акција је планинарског, а не такмичарског карактера.

*Извођење акције ће зависити од временских прилика и додатне информације уколико буде промена ће бити накнадно објављене.

Аконтација 500 динара. Рока за октазивање учешћа 04. јул 2018. године. Планинари који откажу учешће након наведеног рока, дужни су сами да пронађу замену за учешће, или им неће бити враћена уплаћена аконтација. Начин превоза и коначна цена биће утврђени по пријави учесника.

Опрема: одговарајућа за акцију и временске услове. (Планинарске ципеле, заштита од ветра, сунца и кише, полар дукс, камашне, планинарски штапови, заштитна крема од УВ зрачења, резервна сува гардероба која може остати у аутобусу за повратак са стазе, лампа са резервним батеријама.)

Храна из ранца за целодневни боравак у природи.

За учешће на акцији потребно је имати лична документа, оверену здравствену књижицу и планинарску књижицу ПСС са плаћеном чланарином за 2017/2018. годину.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2017/2018. годину, што потврђују планинарском, чланском књижицом приликом пријаве и уплате аконтације.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој ГимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Пријаве и додатне информације: Никола Пантовић, тел. 064/380 80 73

Временска прогноза за Цмиљевицу

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply