Мусала и Рилска језера

0
Планинарско – еколошки клуб „Гора“ Крагујевац по плану акција за 2018 годину 14,15,16. јула 2018. године, организује акцију Мусала и Рилска језера.

Рила се налази око 100км јужно од Софије у југозападној Бугарској. Највиши врх Мусала (2925 м. н. в.) је уједно и највиши врх Балканског полуострва. Рила се простире на 2,629 км², а од тога се на површини од 81000 хектара простире Национални парк Рила.
На Рили се налази преко 150 ледничких језера и то на висини од 2100 до 2500 метара. На падинама Риле извиру највеће Бугарске реке: Марица, Искар, Струма, Места и Рилска река. У подножију Риле се налази један од најпозназијих Бугарских културно историјских споменика – Рилски манастир.

План акције:

Полазак од Крста у ноћи између 13. и 14. јула. Путујемо целе ноћи уз паузе. Долазак у Боровец у раним јутарњим часовима. Следи краћи одмор, замена новца у мењачници и прирпема за полазак гондолом на врх Јастребец 2369 м. н. в. У аутобусу остављамо ствари, тј са собом носимо само оно што нам је потребно тога дана. Сат времена хода до хиже Мусала (2389 м. н. в.). Ту правимо кратку паузу па настављамо према врху Мусала (2925 м. н. в.). На врху правимо паузу за сликање и одмор па ако нам време дозволи крећемо да се спуштамо гребеном преко врхова Мала Мусала (2902 м. н. в.), Иричек (2852 м. н. в.), Сфинга (2765 м. н. в.) и Дено (2790 м. н. в.). Код хиже Мусала правимо опет паузу па настављамо даље према гондоли и Боровецу. Из Боровеца идемо према Хижи Пионерска где ћемо ноћити.

15. јула буђење у 7:00 и доручак. У 8:00 крећемо ка жичари којом ћемо се попети до Рилских језера. Испећемо врхове Харамијата (2465 м. н. в.) и Језерски врх (2667 м. н. в.).
При силаску свратићемо до водопада Рилска скакавица ако будемо имали времена с обзиром на то да ће многи журити на финале Светског првенства у фудбалу.

Ујутру 16. јула, будимо се у 07.00 часова. После доручка и паковања крећемо према Софији. Ту ћемо направити паузу за доручак и обилазак знаменитости.
Долазак у Крагујевац у поподневним часовима.

Храна из ранца, мада се у домовима спрема и служи храна. У дому Пионерска има тоалет и купатило као и пијаћа вода.

Трошкови:

Цена превоза са трошковима возача, два ноћења и путно здравсвено осигурање, за групу од 16 учесника је 45 евра. У цену није урачуната цена гондоле која је 6 евра и цена жичаре која је 5 евра.

Опрема:

 • дубоке планинарске ципеле
 • штапови за ходање
 • чеона лампа
 • заштита од сунца (шешир, крема за сунчање, наочари…)
 • резервна гардероба
 • заштита од кише

Документа:

 • пасош
 • здравствена књижица
 • планинарцка књижица са плаћеном чланарином за 2018. годину.

Пријављивање за акцију:

 • на састанцима клуба средом у 20:00 у Првој крагујевачкој гимназији
 • или на телефон 064/39-66-780 – Никола Косановић

Уз пријаву обавезна је уплата аконтације од 30 евра.

Сви учесници су дужни да потпишу изјаву о одрицању одговорности коју ће добити од организатора.

Организатор акције и водич Никола Косановић м. б. 586 тел. 064/39-66-780

Предност пријаве за акцију имају планинари ПЕК „Гора“, затим планинари других планинарских клубова и друштава.

Они који откажу учешће после наведеног рока, дужни су да сами пронађу замену, или  плаћају пун износ појединачне цене.

За учешће на акцији потребно је имати оверену здравствену књижицу, планинарску картицу са плаћеном чланарином за 2018. годину и  лична документа – личну карту и пасош.

Водич задржава право измене трасе, прекида акције или одустајања од акције у случају неповољних временских и других услова на терену, као и неприхватање оних учесника за које сматра да нису физички спремни и опремљени за ову акцију. Сви учесници акције учествују на сопствену одговорност и морају се придржавати „Правилника о безбедности и одговорности у извођењу планинарских активности“ ПСС , “Правила понашања планинара” и усмених упутстава организатора и водича на акцији.

На акцији могу учествовати планинари, чланови ПСС, или чланови иностраних клубова чланова савеза признатог од UIAA, са уплаћеном чланарином за 2018. годину, што потврђују планинарском, чланском картицом приликом пријаве.

Такође на акцији могу учествовати и лица за која је покренут поступак пријема у чланство (лица која су потписала приступницу, евиденциони лист и изјаву о одговорности да на акцију иду на сопстевну одговорност). Образац изјаве о ослобађању одговорности учесници акције добијају од организатора и водича, а приступницу и евиденциони лист могу добити и попунити код секретара Клуба на редовним састанцима ПЕК Гора, средом од 20:00 у Првој крагујевачкој гимназијиЗа сва додатна појашњења око права учешћа на акцијама ПЕК Гора можете прочитати следећи текст:

Ко може и под којим условима учествовати на планинарским акцијама?

Share.

Leave A Reply