Како инсталирати АПК датотеку на Андроид уређају?

Наравно да је могуће преузети неку апликацију са интернета и инсталирати је са меморије телефона, то се на енглеском жаргонски каже “slidload”. Андроид је за разлику од осталих мобилних оперативних система отвореног кода (eng. open source) што подразумева потпуну слободу. Инсталирање апликација са меморије телефона добро дође када са интернета бесплатно преузмете плаћене апликације.

У ситуацији када треба да се инсталирају АПК датотеке са меморије телефона, Андроид платформа фабрички има блокаду јер су оне непознатог порекла. Иако у себи те АПК датотеке садрже све информације о томе ко их је направио, Андроид их види као претњу јер нису преузете са Google Play продавнице. Ако сте ви свесни да, AПK датотека коју сте преузели, нема никакав вирус или слично, а желите да је инсталирате упркос упозорењу, онда прво треба да штиклирате опцију  “непознати извори”. Штиклирањем ове опције обавештавате Андроид платформу да ви као корисник одобравате било коју инсталацију са меморије телефона.

Како активирати опцију „Непознати извори“ на Андроид уређају? [Unknown Sources]

Инсталирање апликација директно са телефона или microSD картице није фабрички омогућено јер се Google Play продавница сматра као једини извор са ког се могу преузети и инсталирати апликације.

  • Прво уђите у подешавања телефона.

go ra.org/wp-content/uploads/2018/07/1.png“ alt=““ width=“1154″ height=“703″ />

  • Затим у оквиру подешавања нађите и уђите у категорију “безбедност” (“Сигурност”).

  •  У низу ће вам се излистати разноразне опције. Једна од њих је “непознати извори” коју ви требате да штиклирате.

  •  Кад покушате да штиклирате ту опцију појавиће вам се упузорење које вас обавештава да апликације непознатог извора могу угрозити ваш телефон, датотеке и информације које се налазе у њему.

  • Додиривањем на “потврди” опција ће бити активирана и од сада ћете моћи да инсталирате апликације како са меморије телефона, тако и са microSD картице.

Линк ка OruxMaps:

Current version (7.2.14)

And if you want to go back to the previous version (6.5.10)…

 

Leave a Comment